Lincshangulat a romák miatt

A székelyföldi Gyergyószentmiklóson megelégelték a cigányok sorozatos garázdálkodását.

2017. 04. 03. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pattanásig feszült a helyzet a székelyföldi Gyergyószentmiklóson a romák sorozatos károkozása miatt, amely már korábban is konfliktushoz vezetett nemcsak a többségében magyarok lakta régióban, hanem Románia számos településén is. Szándékos gyújtogatás következtében a hét végén leégett egy cigány család lakóháza és melléképülete a Hargita megyei kisvárosban, amelynek utcáin a lincshangulat miatt állandó a rendőri és csendőri jelenlét. Pénteken a kora esti órákban a Gyergyószentmiklós Gyergyóalfalu felőli határában lévő romatelepen egy szalmabála, az egyik nagyáruház szomszédságában pedig egy ház és melléképülete kapott lángra. A tűzesetekben senki nem sérült meg, a kigyulladt ház lakói azonban menekülni kényszerültek otthonukból. Az incidens miatt a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szándékos gyújtogatás nyomán keletkezett rongálás és csendháborítás gyanújával indított nyomozást, amelyet később átvett a városi ügyészség. Mivel a hatóságok úgy fogalmaztak, nem zárható ki, hogy további erőszakos cselekedetek történhetnek, a megyei rendőrparancsnok állandó felügyeletet rendelt el a csendőrség bevonásával azokban a városrészekben, ahol cigány családok élnek. Nem hivatalos információk szerint a gyújtogatók autókkal és motorral érkeztek a helyszínekre, ám a rendőrség ezt nem erősítette meg.

Gheorghe Filip, a megyei rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a gyújtogatás összefüggésben állhat egy március 30-án elkövetett nagy összegű pénzlopásos esettel. Ekkor két tizenöt éves fiatal Gyergyószentmiklós egyik útkereszteződésénél feltartóztatott egy idős ember által vezetett járművet, és miközben egyikük szóval tartotta a sofőrt, társa ellopta az anyósülésen fekvő, több mint kétmillió forintnak megfelelő összeget tartalmazó táskát. Miközben a rendőrség nem közölte a nyomozás során azonosított feltételezett elkövetők származását, a székelyföldi magyar sajtóban megjelent híradásokban a tettesek romákként szerepeltek. A gyújtogatást minden bizonnyal a lopási eset váltotta ki, amelynek szenvedő alanya egy közismert helyi vállalkozó, aki ugyanakkor cáfolta, hogy köze lenne – akárcsak felbujtóként is – a bosszúhoz.

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy a konkrét incidens csupán csepp volt a pohárban, helyi romák ugyanis rendszeresen kéregetni, lopni küldik a gyerekeiket, és rettegésben tartják az egyik bevásárlóközpont környékét. Arra is volt már példa, hogy a helyi rendőrség autóját megtámadták botokkal és kövekkel. Az elöljáró úgy véli, mivel a bűncselekmények kevésszer jártak következménnyel a hatóságok részéről, az elkövetőkben azt az érzetet kelthette, hogy nekik bármit szabad. A polgármester a következő napokra lakossági fórumot hirdetett a városban, hogy megoldást keressenek a felvetődő problémákra. Bár a 18 ezres városban mindössze négyszázan vallották magukat romának, a számuk sokkal magasabb: sokan bejelentetlenül élnek a településen. A sorozatos bűncselekmények miatt korábban is voltak már konfliktusok, és bár a helyi önkormányzat számos intézkedést és szabályt foganatosított a normális együttélés érdekében, nem szűntek a törvénytelenségek.

Hasonló problémákra más székelyföldi településeken is akadt példa az elmúlt években. A szintén Hargita megyei Csíkszentmárton magyar lakossága korábban felszólította az önkormányzatot és a hatóságokat, költöztessenek el mintegy kétszáz romát a faluból, ugyanis állandóan lopnak, verekedést provokálnak, és mások földjein legeltetik az állataikat. A konfliktusnak ott is erőszak lett a vége: három cigány család házát felgyújtották, többnek kitörték az ablakát, mire mintegy hatvan roma elmenekült a településről. A legutóbbi hivatalos népszámlálás szerint Romániában 620 ezren vallották magukat romának, a valóságban azonban a kétmillió főt is meghaladja a cigányság lélekszáma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.