A jövő héten kezdődnek a brexittárgyalások

Macron bejelentette, hazája és Nagy-Britannia „konkrét akciótervet” indít a terrorizmus elleni küzdelemben.

MTI
2017. 06. 13. 20:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May brit miniszterelnök kedd este Párizsban bejelentette, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások menetrendje nem változik, azok jövő héten megkezdődnek.

„A brexittárgyalások menetrendje változatlan marad, a jövő héten megkezdődnek” – mondta a brit kormányfő Emmanuel Macronnal tartott közös sajtótájékoztatóján. A francia köztársasági elnök megerősítette, azt szeretné, hogy a tárgyalások „a lehető leggyorsabban megkezdődjenek”. Macron jelezte, hogy az Európai Unió kapuja „mindig nyitva lesz” Nagy-Britannia előtt azért, hogy az unióban maradjon addig, amíg „a kilépési tárgyalások be nem fejeződnek”. „De ha egyszer elkezdődtek, sokkal nehezebb visszalépni” – hívta fel a figyelmet, megerősítve, hogy tiszteletben tartja a brit nép döntését.

Az eredeti tervek szerint június 19-én kellene megkezdődniük a brexittárgyalásoknak, de az előre hozott brit választások eredménye, a Konzervatív Párt vereséggel felérő győzelme miatt nagy a bizonytalanság, hogy sikerül-e tartani a menetrendet. Az Európai Unió vezetői és Michel Barnier, az Európai Bizottság brexitügyi főtárgyalója a napokban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy csúszhat a tárgyalások kezdete.

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette továbbá, hogy hazája és Nagy-Britannia „nagyon konkrét akciótervet” indít a terrorizmus elleni küzdelemben.

„Úgy döntöttünk, hogy még tovább lépünk egy nagyon konkrét akciótervvel, amelyen napok óta dolgozunk” – mondta kedd este a francia köztársasági elnök Theresa May brit miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a párizsi Élysée-palotában. Ennek kapcsán mindketten utaltak a közelmúltban végrehajtott manchesteri és londoni terrortámadásokra.

Emmanuel Macron jelezte, hogy az egyik legfontosabb tervezett intézkedés célja a gyűlöletre és a terrorizmusra uszítás megszüntetése az interneten.

A két ország vezetője munkavacsorájukat követően kilátogat a Franciaország–Anglia barátságos labdarúgó-mérkőzésre a Saint-Denis nemzeti stadionba.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.