A legmagasabb szintre vinnék a kvótaügyet a V4-ek belügyminiszterei

A közép-európai államok azt akarják elérni, hogy a kormányfők szintjén egyhangú döntés szülessen.

MTI
2017. 06. 12. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A menekültek átirányításáról ne miniszteri szinten döntsenek, az Európai Unió Tanácsában, hanem magasabb, állam- és kormányfői szinten, az Európai Tanács hozzon határozatot, egyhangúan – ezt szorgalmazó közös nyilatkozatot fogadtak el hétfőn Varsóban a visegrádi országcsoport, azaz Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország belügyminiszterei.

Pintér Sándor a találkozót követően leszögezte: a migrációs válság kezelését illetően az EU-ban „áttörés még nincs”, mindazonáltal „odafigyelnek a V4-ek véleményére, és egyre inkább figyelembe veszik, hogy a realitásokhoz kell kötődni”. A júliusban kezdődő magyar soros V4-elnökség idején Budapest „azokhoz az elvekhez fog ragaszkodni, amelyeket közösen dolgoztunk ki” – tette hozzá.

Mariusz Blaszczak lengyel tárcavezető közölte: a találkozón közös nyilatkozatot fogadtak el. Ebben a miniszterek arra szólítják fel országuk kormányfőjét, hogy szorgalmazzák Donald Tusknál, az Európai Tanács elnökénél a menekültek elosztására vonatkozó döntéshozatali gyakorlat módosítását. „Ilyen fontos ügyben, mely országaink biztonságára vonatkozik, nem dönthet a többség, hanem konszenzussal kell határozatokat hozni” – hangsúlyozta Blaszczak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.