A tüntetés előtt őrizetbe vették Alekszej Navalnijt

Felesége leszögezte: terveik nem változtak.

MN
2017. 06. 12. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vette az orosz rendőrség Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, rövid idővel az általa meghirdetett korrupcióellenes tüntetés kezdete előtt – közölte Navalnij felesége a Twitteren.

Julija Navalnij hozzátette, férjét lakóházuk bejáratánál fogták el. „Terveink nem változtak” – jegyezte meg, utalva arra, hogy a tüntetést ennek ellenére is meg fogják tartani – írja a BBC.

Alekszej Navalnij vasárnap váratlanul bejelentette, hogy Moszkva központjába tette át a tüntetés helyszínét. Arra hivatkozott, hogy a hatóságok – a kivitelezőkre nyomást gyakorolva – megakadályozták a színpad megépítését és a hangosítás felszerelését. Az önkormányzat egyébként megtiltotta kivetítők és hangosítóberendezések használatát.

Az ellenzéki politikus a YouTube-on arra hívta fel követőit, hogy kora délután békés népünnepélyre gyűljenek össze a Moszkva szívében lévő Tverszkaja utcán. A szervezők 45-50 ezer emberre számítanak.

A főváros ügyészsége viszont arra figyelmeztette, hogy a hatóságokkal nem egyeztetett lépés jogellenes. A moszkvai önkormányzat regionális biztonsági osztálya „provokatív jellegűnek” minősítette a tüntetés helyszínének áthelyezését a Szaharov sugárútról a Tverszkajára. A hivatal szóvivője szerint nem lehet kétség afelől, hogy a rendet fenn fogják tartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.