Az iraki erők elfoglalták a mecsetet, ahol az IÁ kikiáltotta a kalifátust

Jelképes győzelmet arattak a terrorszervezet felett Moszulban.

MN
2017. 06. 29. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az al-Nuri nagymecset elfoglalása jelképes győzelem az iraki erőknek, amelyek több mint nyolc hónapja ostromolják Moszult. Az északi város gyakorlatilag az IÁ iraki fővárosa volt – írja az MTI.

Az iraki hadsereg a múlt héten közölte, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet felrobbantotta a középkori építésű dzsámit és a híres ferde minaretet. Az IÁ szerint amerikai légicsapás érte a több mint 800 éves imahelyet, de a robbanásról készített, a CNN által bemutatott videón egyértelműen látszik, hogy tervezett, tűzszerész által előkészített detonáció történt.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában szállta meg Moszult. A kormányerők tavaly októberben indítottak hadműveletet Irak második legnagyobb településének felszabadítására, és az óvárost leszámítva a nagy részéről már kisöpörték a szélsőséges dzsihadistákat.

A mecset térsége ellen május végén indítottak offenzívát az iraki kormányerők, a cél pedig az imahely elfoglalása lett volna, amivel szimbolikusan is lefejezhették volna a terrorszervezetet. Valószínűleg éppen ezt a győzelmi gesztust akarta szabotálni az IÁ a több mint 800 éves mecset elpusztításával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.