Belehalt sérüléseibe a republikánus képviselő támadója

A demokrata Bernie Sanders támogatója lőtte meg a bézbólpályán sportoló Steve Scalise-t.

MN
2017. 06. 14. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belehalt sérüléseibe az a férfi, aki megsebesítette Steve Scalise amerikai képviselőt Virginia államban szerdán. Ezt Donald Trump elnök jelentette be a Fehér Házban.

Helyi idő szerint nem sokkal reggel hét óra után lövések dördültek a virginiai Alexandriában, az Egyesült Államok Kongresszusának bézbólpályáján:, egy fegyveres férfi meglőtte Steve Scalise-t, a többségi republikánus párt egyik képviselőházi vezetőjét, illetve több más kongresszusi titkárt – közölte a Fox News. Az 51 éves képviselő állapota stabil, de azt egyelőre nem tudni pontosan, sebesülése mennyire súlyos. Egy helyszínen lévő szenátor szerint valaki az övéből készített szorítókötést, hogy elszorítsa a vérzést. A támadó a csípőjén sebesítette meg a képviselőt, akin műtétet hajtottak végre.

A mentők öt sérültet szállítottak kórházba.

Rand Paul szenátor az MSNBC reggeli műsorában azt mondta, legalább ötven lövést hallott, és a hangja alapján a fegyver AR–15-ös félautomata puska lehetett.

A lövések előtt nem sokkal hagyta el a pályát a Fox Newsnak nyilatkozó Ron DeSantis. A republikánus képviselő épp az autójához tartott, amikor egy férfi arról kérdezte, kik tartják itt az edzésüket, a republikánusok vagy a demokraták. Feltételezések szerint a támadó a republikánusokat vette célba. Alig három perccel később a képviselő már lövéseket hallott.

Mike Lee szenátor az MSNBC csatornának azt mondta, a fegyverest a rendőrök agyonlőtték. Később az alexandriai rendőrség a CNBC beszámolója alapján megerősítette, hogy a támadót őrizetbe vették, a közvetlen veszély elmúlt. Nem sokkal az eset után az AP nyilvánosságra hozta a támadó kilétét. A hírügynökség kormányközeli forrásra hivatkozva azt írta, a lövöldöző egy 66 éves illinois-i férfi, James T. Hodgkinson. Az AP értesülését később a rendőrség is megerősítette. A fegyveres ellen 2006-ban testi sértés és egy gépkocsi megrongálása miatt már vádat emeltek, amelyet aztán ejtettek.

A Fox News tudni véli, hogy a fegyveres Bernie Sanders demokrata elnökjelölt híve volt. Miután a vermonti szenátor tudomást szerzett arról, hogy a lövöldöző önkéntesként vett részt kampányában, közleményt adott ki. Mint írta: lesújtotta a hír, elfogadhatatlannak tartja az erőszak bármely formáját, és határozottan elítéli a támadást.

Az NBC úgy tudja, a képviselők és szenátorok biztonságára ügyelő Capitol Police (kapitóliumi rendőrség) két tisztje is megsérült, Rand Paul szenátor szerint ha nincs a helyszínen a rendőrség, akár tömegmészárlássá is válhatott volna a támadás.

A republikánus képviselők a csütörtökre tervezett, hagyományos jótékonysági kongresszusi bézbólmeccsre gyakoroltak. 

Egységre szólította fel az amerikaiakat az eset után Donald Trump elnök. A Fehér Házban elhangzott üzenetében háláját fejezte ki a rendőrségnek a gyors és hatékony fellépésért. Trump úgy fogalmazott: „akkor vagyunk erősebbek, amikor egységesek vagyunk, és együtt munkálkodunk a közjó érdekében”. Hangsúlyozta, hogy bár lehetnek nézetkülönbségek, „ilyen időkben emlékeztetni kell arra, hogy mindenki, aki nemzetünk fővárosában szolgál, mindenekelőtt hazaszeretetének köszönhetően van itt. [ ] Abban mindannyian egyetérthetünk, hálásak lehetünk, hogy amerikaiak vagyunk.”

Donald Trump azt ígérte: rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) által folytatott vizsgálatról. Leszögezte, hogy ha a rendőrség és a Kapitólium biztonsági szolgálata nem gyors és szakszerű, akkor vérfürdőbe torkollhatott volna a lövöldözés. „Sok életet elvesztettünk volna” – fogalmazott, és rendkívül brutális támadásnak minősítette a történteket. 

Steve Scalise louisianai képviselő 2008 óta, jelenleg a többségi, republikánus frakcióban a párt alsóházi hierarchiájának harmadik helyét, a frakció fegyelmi és szervezési ügyeiért felelős „whip” pozícióját tölti be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.