Betiltatnák a nikábot a norvég iskolákban

A símaszkkal együtt az arcot eltakaró kendő viselése is tilos lesz, Norvégia ugyanis nyitott társadalom a kormány szerint.

MTI
2017. 06. 12. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes arc elfedésének tilalmát javasolta hétfőn a norvég kormány az egyetemeken át minden oktatási intézményben.

A kabinet jelezte, hogy a javasolt tilalom a társadalmi beilleszkedést elősegítő programokban, illetve a nyelvtanfolyamokon részt vevő menekültekre és migránsokra is vonatkozna. A különböző érintett intézményeknek szeptember 20-áig kell reagálniuk az említett javaslatra. A leendő tilalom a teljes arcot eltakaró nikáb, símaszk és egyéb maszk viseletére terjedne ki, kivételt képezne azonban a védőmaszk viselete.

„Ezek a viseletek akadályozzák a tanárok és tanítványaik közötti kommunikációt, ami kulcsfontosságú az oktatás folyamatában. Norvégia nyitott társadalom, itt mindenkinek látható kell hogy legyen az arca” – fogalmazott Torbjorn Roe Isaksen oktatási és kutatási miniszter. A Jobboldal (Hoyre) nevű konzervatív párttal közösen kormányzó Haladó Párt (Fremskrittspartiet) egyik tagja, Per Sandberg ideiglenes bevándorlás- és integrációügyi miniszter pedig hozzátette: a teljes arcot elfedő öltözék „elnyomja a nőket, és semmi keresnivalója sincs Norvégiában”.

Az NTB televíziócsatorna beszámolója szerint a kormánykoalíciót támogató két kisebb centrista párt, valamint három ellenzéki párt – köztük a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Munkapárt – jelezte korábban, hogy támogatja a tilalom bevezetését a közoktatási intézményekben.

A londoni székhelyű nemzetközi diákszövetség norvégiai – mintegy 230 ezer tagot számláló – szárnya jelezte, hogy ellenzi a javaslatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.