Brüsszel hírhedt negyedében élt a főpályaudvari merénylő

Molenbeekben a 2015-ös párizsi terrortámadás elkövetői is többször megfordultak. A robbantó marokkói volt.

MN
2017. 06. 21. 4:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 36 éves, marokkói állampolgárságú férfi volt a kedd esti brüsszeli merényletkísérlet elkövetője, aki nem szerepelt szélsőségesként a rendőrség nyilvántartásában. A férfi a pályaudvar pénztárainál hozta működésbe kedden a nála lévő robbanószerkezetet, amikor a katonai járőr felfigyelt rá.

A biztonsági erők által a brüsszeli központi pályaudvaron agyonlőtt férfinál nem találtak fegyvereket, és a korábbi hírekkel ellentétben nem viselt robbanómellényt sem, „csak” egy robbanóanyagokkal és szögekkel megpakolt táska volt nála, amelyet megpróbált felrobbantani – írja az MTI Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivőjének tájékoztatása alapján.

A tettes lakását éjszaka átkutatták a főváros hírhedt Molenbeek negyedében, amely azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői közül.

Charles Michel kormányfő kiemelte, hogy a merényletkísérlet tragikus véget érhetett volna, ha az elkövetőnél lévő pokolgép rendesen felrobban, és ha nincsenek résen a közelben járőröző katonák.

Jan Jambon belügyminiszter korábban azt mondta, a hatóságok azonosították a tettest, de a személyazonosságát még túl korai lenne nyilvánosságra hozni.

A La Libre Belgique című napilap arról számolt be, hogy szemtanúk Allahu Akbar! (Allah a leghatalmasabb) kiáltást hallottak, majd egy robbanást és lövéseket. A közelben járőröző katonák meglőtték a támadót.

A hatóságok az eset miatt kiürítették Brüsszel központi pályaudvarát, főterét és az odavezető utcákat.

Pierre Meys, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy egy kisebb robbanás történt. Szemtanúk beszámolója szerint érezhető volt a robbanás keltette légnyomás, de mint a hatóságok közölték, nincsenek áldozatok vagy sebesültek. A tudósítások szerint ugyanakkor pánik tört ki a helyiekkel és turistákkal zsúfolt környéken, ahová a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki.

A szövetségi ügyészség szóvivője bejelentette, hogy meghiúsított terrortámadásként kezelik az esetet.

A belga főváros több pályaudvarán felfüggesztették a vonatközlekedést, a metróvonalakat lezárták és a buszok sem közlekedtek.

Tavaly március 22-én a belga főváros melletti Zaventem nemzetközi repülőterén és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Belgiumban még mindig hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják a terrorkészültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, lehetséges és valószínű terrortámadás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.