Drágán adja „életét” a román kormányfő

Precedens nélküli, hogy bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni kormányát a bukaresti balliberális koalíció.

2017. 06. 15. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leginkább a Bruce Willis főszereplésével világsikert arató Die Hard akciófilm-sorozat vezérmotívumához hasonlítható a Romániában frissen kirobbant kormányválság. Miközben a balliberális kormánykoalíció minden eszközzel megpróbálja eltávolítani a miniszterelnöki székből a tisztséget mindössze fél éve betöltő Sorin Grindeanut, a szociáldemokrata politikus drágán adja az „életét”, és nem hajlandó önként eltűnni a politikai süllyesztőben.

Bár a kormányfő és a tavaly decemberi parlamenti választásokon győztes román szociáldemokrata párt (PSD) viszonya az elmúlt pár hét során érezhetően megromlott, alapvetően villámcsapásként hatott az alakulat csúcsvezetőségének szerda esti döntése, miszerint megvonják a politikai támogatást Grindeanutól. Liviu Dragnea PSD-elnök elsősorban azzal indokolta a bizalom szertefoszlását, hogy a kabinet késett a kormányprogram gyakorlatba ültetésével, ugyanakkor a kormány számos tagja szerinte egyszerűen nem vette komolyan a programban kitűzött célokat. A miniszterelnök azonban többek között arra hivatkozva tartja megalapozatlannak a bírálatokat, hogy Románia jegyezte a legnagyobb, 5,6 százalékos gazdasági növekedést az EU tagállamai közül idén. Grindeanu – akinek még a külügyi hírszerzés irányítását is felajánlották távozása fejében – nevetségesnek nevezte, hogy felrótták neki azt is: nem fejlesztette az Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatokat. Leszögezte, csak akkor hajlandó lemondani, ha Klaus Johannis államfő ugyancsak szociáldemokrata politikust jelöl új miniszterelnöknek.

Rengeteg találgatás kapott szárnyra a Grindeanu-kabinet megbuktatásának valós okai kapcsán. Kormányzati forrásaink szerint az autoriter politikusként közismert, a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Dragnea megelégelte, hogy a kormányfő több esetben megpróbált önálló döntést hozni. „A szociáldemokrata elnök olyan vezető, aki maga szeretné jóváhagyni a fű növekedését is” – illusztrálta a helyzetet bukaresti forrásunk. Közrejátszhatott mindebben ugyanakkor, hogy Dragnea a mai napig nem bocsátott meg a miniszterelnöknek, amiért Grindeanu az év elején az egész országon végigsöprő tiltakozáshullámnak engedve hatályon kívül helyezte a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán enyhítő kormányhatározatot, és nem iparkodott a közkegyelmi törvény kidolgozásával sem. Márpedig a PSD elnökének nem érdeke az igazságszolgáltatás függetlensége, ugyanis tavaly választási csalás miatt felfüggesztett börtönre ítélték – emiatt nem töltheti be ő az általa áhított kormányfői posztot –, egy másik büntetőperben pedig hivatali visszaéléssel vádolják. Részben hasonló cipőben jár a kisebbik koalíciós párt elnöke, Calin Popescu Tariceanu is, aki ellen bűnpártolás és hamis tanúzás miatt emelt vádat tavaly a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Noha a koalíciós pártok miniszterei csütörtökön testületileg benyújtották lemondásukat, Grindeanut pedig kizárták a PSD-ből, ez nem elegendő a miniszterelnök eltávolításához. Emiatt a hatalmon lévő pártok olyan lépésre kényszerülnek, amilyenre nem volt még precedens az ország történetében: a jövő héten bizalmatlansági indítvánnyal próbálják megbuktatni saját kormányukat. Mindez hosszan tartó politikai válságot, a szocdem alakulat felmorzsolódását jósolja Romániában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.