Egykori szélsőjobbos aktivista verekedett II. Erzsébet kedvenc lóversenyén

Újabb bunyó zajlott a Royal Ascoton, ezúttal hírhedt ember volt a támadó.

Földi Bence
2017. 06. 25. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy fest, az idei Royal Ascot lóverseny a bunyókról marad emlékezetes. Amint arról beszámoltunk, csütörtökön egy félmeztelen férfi hadonászott, valamint nők is összekaptak aznap a brit társadalmi elit egyik legfontosabb éves összejövetelén. Vasárnap aztán kiderült, hogy a szombati versenynapon is történt verekedés, ráadásul a támadó egy Nagy-Britannia-szerte ismert személy, Tommy Robinson volt – írta a brit konzervatív The Daily Telegraph online kiadása.

Robinson a videó tanúsága szerint fekete öltönyben, ingben és nyakkendőben volt, amikor este hét után megütötte ellenfelét, majd további hatszor ütötte meg, mielőtt három másik férfi leterítette volna.

Az nem derült ki, hogy Robinson ütött-e először, ahogy az sem, ki volt a másik férfi. Mindenesetre Robinson azt írta Twitterén, önvédelemből cselekedett, a férfi támadt rá és feleségére.

Arról, hogy mit érdemes tudni a Royal Ascotról, és miért téves az ascoti derby elnevezés, itt írtunk bővebben:

Na de ki az a Tommy Robinson? – kérdezheti az olvasó. Róla hétfőn írtunk már hosszabban: a jobboldali szélsőséges Angol Védelmi Liga egykori vezetőjéről van szó, akit a gyorsan ítélkező közösségi médiában sokan a múlt vasárnap éjszakai, londoni muszlimokat ért furgonos támadás fő felelősének, felbujtójának tartanak. Az ír származású, 34 éves Robinson már alig egy órával a merénylet után a Twitteren kezdte el az áldozatok hibáztatását, amikor azt írta, a megtámadott mecsetnek hosszú története van a terroristák és radikális dzsihadisták toborzásában, illetve a gyűlöletkeltésben és szegregációban. Még azt is hozzátette, mielőtt elkezdenék őt gyűlölni és fenyegetni, csak arra emlékeztetne, már évekkel ezelőtt megmondta, hogy ez következik.

Robinson – aki Stephen Christopher Yaxley néven látta meg a napvilágot – korántsem ismeretlen az angol médiában. A The Daily Telegraph egy tavalyi cikkének címe például ez volt: „Milyen Nagy-Britannia leggyűlöltebb emberének lenni? Kérdezzék meg Tommy Robinsont!”. Az egykor repülőgép-szerelőnek tanult, de egy rendőrtiszt bántalmazása miatt börtönbe került és a lutoni reptérről kitiltott Robinson három hete arról szónokolt, hogy mivel a brit kormány nem kezeli „a problémát”, milíciákat kell felállítani, és ki kell azt „takarítani”. Ez elég egyértelműen hangzik, nem nehéz összekötni a múlt vasárnapi támadással, még ha nem is szerepel benne közvetlen felszólítás.

Bár a politikai rendszerben marginális szerepük van, Nagy-Britanniában számos olyan szervezet működött és működik, amely – állítólag reakcióként az iszlamizmus terjedésére – gyűlöletet kelt (meghatározásuk szerint: önvédelemre szólít fel) a muszlimok ellen. Az egyik ilyen az Angol Védelmi Liga, amelynek Robinson az egyik alapítója volt 2013-ban. Korábban a Brit Szabadságpárt tagja volt, újabban pedig a németországi eredetű Pegida mozgalom (a német rövidítés feloldása: európai hazafiak a Nyugat iszlamizációja ellen) brit fiókszervezetét vezeti. Két könyve is megjelent, az egyik Az állam ellensége című önéletrajza, a másik pedig egy igazi iszlámellenes írás, amelyik azt magyarázza, miért ölnek a muszlimok az iszlám nevében.

Robinson egyébként többször került összetűzésbe a törvénnyel futballhuliganizmus, verekedések és hitelcsalás miatt, egy ízben pedig más útlevelével próbált belépni az Egyesült Államokba, amiért tíz hónapot kapott. Úgy tűnik, rengeteg apróbb bűncselekmény van a rovásán, a brit rendőrség pedig úgy próbálta távol tartani utcai megmozdulások szervezésétől, hogy időnként visszarendelték börtönbüntetésének letöltésére egyik-másik ügye miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.