Együttműködne Moszkva és Pozsony az atomiparban

Szlovákiának jók az esélyei az orosz energiahordozókkal történő ellátásra, valamint a tranzit területén is.

MTI
2017. 06. 06. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország és Szlovákia kész a további együttműködésre a gépipar és az atomenergia területén – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Kalinyingrádban találkozott szlovák hivatali partnerével, Miroslav Lajcákkal. Lavrov elmondta, hogy hasonlóan jók a kilátások Szlovákiának az orosz energiahordozókkal történő ellátása, valamint a tranzit területén.

Lavrov gratulált Lajcáknak az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlésének 72. ülésszaka elnökévé való megválasztása alkalmából. Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Moszkva tudatában van a világszervezet reformja és a változó feltételekhez való alkalmazkodása szükségességének. Lajcákot múlt szerdán választották meg az ENSZ-közgyűlés következő elnökévé, a tisztséget szeptembertől kezdve egy éven át tölti be.

Az orosz külügyminiszter a kalinyingrádi megye megbízott kormányzójával, Anton Alihanovval folytatott megbeszélésén ruszofóbiával vádolta meg Litvániát és Lengyelországot. Az elsőt a litván–orosz határon felépítendő kerítés, utóbbit a kishatárforgalom leállítása miatt. Kijelentette, hogy az orosz külügyminisztérium a határ menti kapcsolatok fenntartása érdekében olyan ingyenes elektronikus vízumok bevezetését javasolja a kormánynak, amelyek birtokában a közös projektek megvalósításán dolgozó üzletemberek 30 napig tartózkodhatnak majd Oroszország területén.

Lavrov újságírók előtt kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió vezető hatalmai a Balkán újabb birtokba vételének „megszállottjai”. Montenegrónak a NATO-ba történt felvételét egy oroszellenes „geopolitikai projekt” részének nevezte. Rámutatott, hogy a térségből Szerbia és Macedónia nem csatlakozott az Ukrajna miatt beindított oroszellenes kampányhoz. Az orosz külügyminiszter szerint a montenegrói vezetés a NATO-ba történés belépés fejében ígéretet kapott arra, hogy nem fogják neki felhánytorgatni azt, hogy korábban összeütközésbe került a törvénnyel. Mint mondta, Oroszország nem ellenzi, hogy a balkáni államok az európai gazdasági integráció részévé váljanak, de egyben azt reméli, hogy az egységes gazdasági térség valamikor az egész eurázsiai kontinensre kiterjed majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.