„Elértek a lángok, meghalok” – a londoni tűz áldozatainak utolsó üzenetei

A rendőrség már attól tart, a százat is meghaladhatja a londoni tűzvész halálos áldozatainak száma.

MN
2017. 06. 15. 20:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdára virradóra London nyugati részén leégett toronyház lakóinak utolsó telefonhívásaiból, üzeneteiből közölt összeállítást a Guardian. A katasztrófában a hivatalos adatok szerint tizenheten veszítették életüket, de az Independent most azt írta, a rendőrség attól tart, a halálos áldozatok száma a százat is meghaladhatja, még mindig nagyon sok lakóról nem tudni semmit, és – szintén rendőrségi közlés szerint – sok halottat nem is lehet majd azonosítani, mert annyira összeégtek.

A kétgyermekes anyuka Rania Ibrham élőben közvetítette a tűzvészt a 24. emeletről a Facebookon, a képeken látni, amint a füst beszivárog a lakásába, miközben a szomszédok az ajtón dörömbölnek segítségért kiabálva. Később a füsttel teli lépcsőházat látni, majd egy női hang azt kiabálja: „Beszorultunk! Túl sokan akarnak feljutni a 23.-ról!”

A 24 éves Khadija Saye a huszadik emeleten lakott. Ő azt írta: „Imádkozzatok értünk! Kigyulladt a ház, az anyámmal a 20.-on rekedtünk, nem tudunk kijutni. Imádkozzatok értünk kérlek!”

A szintén 24 éves egyetemi hallgató Mohammed al-Haj Ali, hajnali 3.30-kor hívta egy barátját: „Segíts, kérlek, kigyulladt a ház, nem jutok ki az épületből! Mondd meg a szüleimnek, hogy nagyon szeretem őket! Ezek voltak az utolsó szavak, amiket hallottam tőle” – mondta a barát.

Anthony Disson, egy 65 éves áldozat szintén egy barátját hívta. Azt mondta neki, a 22. emeleten van, ég az épület, ő egy vizes törölközőt csavart a feje köré, de így sem jutott sehova a lakásból, mert túl forró a padló. „Mondd meg a fiaimnak, hogy nagyon szeretem őket. Ezután már nem tudtuk többet beszélni vele” – mondta Disson ismerőse.

Többen azt mondták: amikor aggódva felhívták rokonaikat, ismerőseiket, ők arról számoltak be, azt az utasítást kapták, hogy maradjanak a lakásukban, és ott várjanak a segítségre. 

Hana Wahabinak a bátyja, Aziz El Wahabi lakott a családjával a toronyház 22. emeletén. „Felhívtam, és mondtam nekik, hogy próbáljanak az épület tetejére jutni, mert ott nincs tűz, de ő azt válaszolta, szóltak nekik, hogy törölközőkkel tömjék el a bejárati ajtó réseit, és maradjanak a lakásban segítségre várva. Végül nem jutottak ki élve.”

Ahmed Chellat unokahúgát, Fouzia El Wahabit hívta, aki szintén azt mondta, a lakásban maradva kell megvárnia a tűzoltókat. „Azt mondta, elkezdett beszivárogni a füst az ajtó alatt, majd már nem tudtam újra felhívni” – mondta a 60 éves férfi.

Nura Jamal a 23. emeleten lelte halálát 6 és 11 éves gyermekeivel együtt. Ő éjjel kettőkor telefonált utoljára egy barátjának: „A lángok elértek bennünket, meghalok, Bocsássatok meg nekünk” – ezek voltak az utolsó szavai.

Steven Power ötgyermekes családapa volt, jelenleg eltűntként kezelik. Utolsó üzenete ez volt egyik fiának, miután arra kérték, próbáljon kijutni az épületből: „Itt maradok a kutyákkal.” Két bullterrierrel égtek bent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.