Életeket menthetnek a budapesti taxisok

A folyamatosan mozgásban lévő sofőrök még a mentők kiérkezése előtt segíthetnek, ha baj van.

MTI
2017. 06. 12. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oravecz Nándor, a taxitársaság ügyvezetője a témában hétfőn tartott fővárosi sajtótájékoztatón elmondta, a cég a Tegyünk a városért! programja keretében, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szakszerű támogatásával indította el sofőrjei ez irányú képzését. A tanfolyamon való részvétel folyamatos, a tervek szerint ötszáz sofőr kap elsősegélynyújtási ismereteket.

A folyamatosan mozgásban lévő taxisofőrök bizonyos esetekben még a mentők kiérkezése előtt segíthetnek az esetlegesen bajban, életveszélyben lévőknek – tette hozzá.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője közölte, naponta körülbelül hetvenen halnak meg hirtelen szívhalál következtében az utcán vagy a munkahelyen, és már az óriási segítséget jelent, hogy az arra vállalkozók el tudják kezdeni a laikus életmentést addig, amíg a szakszerű segítség a helyszínre ér.

„Minden perc számít” – fogalmazott, hozzátéve: ha az első négy percben nem kezdik meg a szívmasszázst, akkor komoly károsodás érheti a szervezetet.

Győrfi Pál beszámolt arról is, tapasztalataik szerint az általuk ellátott újraélesztéses esetek több mint felében laikusok nyújtottak először segítséget.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a BKK és az OMSZ együttműködése révén az elmúlt négy évben 3232 esetben nyújtottak segítséget az utasoknak, hiszen a BKK 62 „forgalmizavar-elhárító” beosztásban dolgozó munkatársa kapott már szakszerű életmentési képzést.

A BKK tervei között szerepel az is, hogy 13 ügyfélközpontját defibrillátorral szerelik fel – mondta. Hozzátette: támogatni kell minden olyan kezdeményezést, amelynek keretében egymásért tenni tudunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.