Eltűntek az EU-s ápolók a brit egészségügyi rendszerből

A drasztikus csökkenés egyik oka a brexit, de benne van az is, hogy kötelező lett az angol vizsga.

MN
2017. 06. 12. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt hihetetlen mértékben, 96 százalékkal esett vissza a Nagy-Britanniában munkát kereső, EU-s országokból származó ápolók száma – közölte a brit egészségügyi rendszert monitorozó Health Foundation, amely figyelmeztetésnek szánta a felhívást a brexitet levezénylő politikusoknak. Tavaly júliusban még 1304 európai ápoló regisztráltatta magát a brit hatóságoknál, ami szeptemberre 344-re csökkent, majd áprilisában 46-ra zuhant.

Az EU-ból történő kilépés kritikusai arra figyelmeztetnek, hogy a brit gazdaság és a közszolgáltatások is nagyon megszenvedhetik, ha az ország úgy távozik, hogy nem biztosítja a munkaerő szabad áramlását. A drasztikus csökkenés egyik oka lehet a brexit, de valószínűleg benne van az is, hogy kötelezővé tették az ápolók számára az angol nyelvű vizsgát.

A Nagy-Britannia legalább egy évtizede egyre több külföldi, főleg EU-s ápolókkal pótolja a hiányzó egészségügyi személyzetet. A Health Foundation szerint a 30 ezres nővérhiány hosszú idő alatt alakult ki, a rövid távú tervezés és a képzés leépítése miatt alakult ki, a fenntartható megoldáshoz pedig hosszú távú tervezésre lenne szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.