Exit poll: nyertek a brit konzervatívok, de nincs többségük a parlamentben

Ha ezek a számok realizálódnak, akkor elmondható, hogy Theresa May hatalmasat bukott az előre hozott választáson.

MN
2017. 06. 08. 21:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy brit médiatársaságok közös felmérése – amely nem feltétlenül mutatja pontosan a végleges mandátummegoszlást – azt valószínűsíti, hogy a konzervatívok 314 képviselői helyet szerezhettek meg a 650 fős alsóházban, 17-tel kevesebbet, mint az előző, 2015-ös választáson, vagyis a frakció létszáma 12 fővel elmaradna az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326-tól.

Ha az exit poll pontosnak bizonyul, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 34 fővel 266-ra növelte alsóházi frakciójának létszámát.

A Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) 22 képviselői helyet veszíthetett az exit poll szerint, és frakciójának létszáma 34 főre zsugorodhatott.

Csütörtökön tartották az Egyesült Királyságban az előre hozott választást. A két évvel ezelőtti parlamenti választás eredményeképpen összeállt alsóház mandátuma eredetileg 2020-ban járt volna le, ám Theresa May miniszterelnök hat héttel ezelőtt úgy döntött, előre hozott választással kívánja megerősíteni legitimációját, miután a brexitnépszavazást követően nem országos választás útján, hanem a kormányzó Konzervatív Párt döntése értelmében lett az akkor távozott David Cameron utódja. A voksolás egyfordulós, egyéni választási körzetekben a voksok relatív többsége is elegendő a 650 képviselői hely egyikének megszerzéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.