Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Felállt a bukaresti balliberálisok „alkukormánya”

Bizalmat kapott Mihai Tudose új román miniszterelnök kormánya, de nem sok jót ígérnek tárcavezetőinek nevei.

2017. 06. 29. 14:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elődjéhez hasonlóan valószínűleg átmeneti szerep hárul a Mihai Tudose vezette új román kormányra is, amely sikerrel vette a bukaresti parlamentben tegnap tartott bizalmi szavazás próbáját. Az új kabinet összetétele nagy vonalakban megegyezik a hatalmon lévő szociáldemokrata pártban (PSD) kegyvesztetté vált, ezért a múlt héten bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Sorin Grindeanu vezette kormányéval (Teodor Melescanu is maradt a diplomácia élén). Ami már csak azért is furcsa, mivel az alakulat által végzett kiértékelés alaposan rávilágított a tárcavezetők tevékenysége során észlelt hiányosságokra. De nem sok jót ígérnek az új nevek sem. Máris sokan felteszik a kérdést, vajon miként irányítja majd a gazdasági minisztériumot a filológus végzettségű Mihai Fifor, akinek a közlekedési tárca élére való kinevezését Klaus Johannis államfő két évvel ezelőtt éppen a vélelmezett hozzá nem értése miatt vétózta meg. Kulturális körökben megrökönyödést váltott ki, hogy az a Lucian Romascanu szenátor került a kulturális minisztérium élére, aki korábban az ország legnagyobb bulvárlapjait menedzselte, továbbá a török tulajdonban lévő Kanal D tévécsatorna igazgatója volt. Ugyanakkor értesüléseink szerint nem sok jót ígér a magyar nyelvű oktatás számára, hogy a tanügyi reform nagy ellenzőjeként közismert Liviu Pop szakszervezeti vezető lett az oktatási miniszter.

A legnagyobb rejtély a miniszterelnök személyét övezi. Tudose – akit külseje és beszédhibája máris gúnyolódás céltáblájává tett a világhálón – egyik gyenge pontja, hogy két évvel ezelőtt plágiumbotrányba keveredett a Román Hírszerzőszolgálat (SRI) bukaresti akadémiáján megvédett doktori dolgozata kapcsán, a megfogalmazott vádak hatására pedig tavaly lemondott doktori címéről. A politikus ugyanakkor ezer szállal kötődik a belföldi titkosszolgálathoz, amelynek akadémiáján lektori tisztséget is betölt. Bár a hírszerzés cáfolta, hogy beavatkozna a bukaresti politikai folyamatokba és köze lenne a mindenkori kormányfő kinevezéséhez, elemzők szerint a tavaly felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, egy másik büntetőperében ítéletre váró Liviu Dragnea PSD-elnök háttéralkut köthetett a titkosszolgálattal „védettsége” érdekében. Ha sikerül elhárítania a jogi akadályokat, megfigyelők szerint Dragnea kész azonnal beülni a kormányfői székbe. Hasonló paktum állhat annak a hátterében is, hogy Johannis elnök ellenvetés nélkül, rekordgyorsasággal megbízta kormányalakítással Tudosét, aki plágiumbotránya okán nem felel meg az államfő által támasztott feddhetetlenségi feltételeknek. Másrészt a második mandátumára hajtó jobbközép elnök arra számít, hogy az önmagukat lejárató balliberálisok valószínűsíthető népszerűségvesztése nyomán gond nélkül megnyeri a 2019-es államfőválasztást.

Nem meglepetés, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ezúttal is bizalmat szavazott az új kormánynak. Az RMDSZ – amelynek a szociáldemokrata belharc miatt megnőhet a szerepe a parlamenti többség biztosításában – azt reméli, hogy a múlt heti nacionalista hisztéria elcsitulásával több ponton is sikerül érvényt szerezni a balliberálisokkal az év elején kötött együttműködési megállapodásban foglaltaknak. Ehhez jó alapot teremtenek azok a napokban megszavazott törvénymódosítások, amelyek szerint differenciált tételek alapján érettségizhetnek a magyar diákok, állami támogatásban részesül a protestáns lelkészképzés, és magyar pedagógus-továbbképző központ létesül Romániában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.