Ferenc pápa: Időnként a pokolra hasonlítanak a menedékkérő táborok

Öt embert emelt bíborosi rangra a katolikus egyházfő.

MTI
2017. 06. 28. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa kijelentette, korunk valóságát azok az ártatlanok képviselik, akik a háborúk és a terrorizmus miatt szenvednek és meghalnak, azok, akik még mindig rabszolgasorsban élnek az emberi jogok korában. „A valóság a menedékkérő táboroké, amelyek időnként inkább a pokolra hasonlítanak, mint a tisztítótűzre” – mondta az egyházfő. Hozzátette: a bíborosoknak az a feladata, lássák a valóságot anélkül, hogy ettől más érdek elvonná a figyelmüket.

Szent Péter és Szent Pál apostolok június 29-ei ünnepe előtt Ferenc pápa rendes nyilvános konzisztóriumot tartott, vagyis a Vatikánba hívta egyháza bíborosait, és 5 új embert emelt bíborosi rangra. A szertartáson fejükre helyezte a bíborosi fejfedőt, a birétumot, átadta a bíborosi gyűrűt, és kijelölte címtemplomukat.

Az új bíborosok a világ különböző kontinenseit képviselik, ketten európaiak: Juan José Omella barcelonai és Anders Arborelius stockholmi érsek. A másik három Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun címzetes püspök, a laoszi Pakxé apostoli helynöke, Gregorio Rosa Chávez címzetes püspök, a San Salvador-i főegyházmegye segédpüspöke és Jean Zerbo bamakói érsek az afrikai Maliból.

Ferenc pápa 2013 óta negyedik alkalommal emel bíborosi rangra egyházi vezetőket. XVI. Benedek nyolcéves pápasága alatt 5, II. János Pál pápa huszonhét éve alatt 9 ilyen konzisztóriumot hívott össze.

Az új bíborosokkal 225-re nő a teljes bíborosi testület létszáma, és közöttük 121-re emelkedik a pápaválasztó bíborosok száma, vagyis azoké, akik 80 évnél fiatalabbak, és részt vehetnek a következő egyházfőt megválasztó konklávén.

Elődjeihez hasonlóan a bíborosi kinevezésekkel az argentin Ferenc pápa is folyamatosan átalakítja az utódját megválasztó bíborosi csoport földrajzi összetételét, és az általuk képviselt térségek súlyát. Az utóbbi négy év alatt az egyházfő 60 bíborost kreált, közöttük 49 pápaválasztó.

A Ferenc pápát megválasztó 2013. márciusi konklávén még 60 európai, 20 észak-amerikai, 13 latin-amerikai, 11 afrikai, 10 ázsiai és 1 óceániai bíboros vett részt. Jelenleg a pápaválasztó bíborosok között 53 európai, 17 észak-amerikai, 17 latin-amerikai, 15 afrikai, 15 ázsiai és 4 óceániai bíboros van. Olaszország továbbra is vezet a bíborosok számában, 24 pápaválasztóval. Az utána következő legnépesebb csoportok: az Egyesült Államok 10, Franciaország 5, Brazília, Mexikó, Spanyolország, Lengyelország és India pedig egyaránt 4 bíborossal bír a pápaválasztó korúak között.

A vatikáni konzisztóriumon jelen van Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.