Fülöp-szigeteki teherhajóval ütközött egy amerikai romboló

Többen megsérültek, hét tengerész eltűnt.

MTI
2017. 06. 17. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baleset éjszaka történt, Jokoszuka japán kikötőtől, a 7. amerikai flotta állomáshelyétől mintegy száz kilométerre. A japán parti őrség egyik tisztje elmondta: egyelőre nem tudni, mi okozta a romboló és a nála négyszer nagyobb teherhajó balesetét, ám ez egy rendkívül forgalmas tengeri terület.

Az amerikai hadihajó a Fitzgerald nevű rakétahordozó romboló. A CNN amerikai hírtelevízió szerint nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye, de víz jutott a hajótérbe, és a hajtóműve sem működik.

A japán NHK televízióban közölt légi felvételek azt mutatják, hogy a Fitzgerald romboló jobb oldalán súlyos károk keletkeztek. Az amerikai haditengerészet szerint a vízvonal alatti kár miatt a hajót részben elárasztotta a víz, de nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye.

A parti őrség egyik tisztje elmondta, hogy a Fülöp-szigeteki konténerszállító hajóról nem jelentettek sérülteket.

Nakamura Josihitó, a japán parti őrség szóvivője közölte: az eltűnt tengerészek a tengerbe eshettek, de az is lehet, hogy a romboló sérült részében rekedtek.

„Most két dologra összpontosítunk: a hajó biztonságára és a legénység épségére” – húzta alá Scott Swift tengernagy, a csendes-óceáni amerikai flotta parancsnoka.

A hajó kapitányát a jokoszukai katonai kórházba szállították, két másik amerikai pedig zúzódásos sérüléseket szenvedett. Az ütközés a hajó hajtóművében is kárt tett, ezért megsegítésére vontatókat küldtek. A japán parti őrség is járőrhajókat és repülőgépen orvosokat küldött a hadihajóhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.