Harmincra emelkedett a londoni tűzvész halálos áldozatainak száma

„Mondd meg a szüleimnek, hogy szeretem őket” – ez volt az utolsó üzenete az elsőként megnevezett áldozatnak.

MN
2017. 06. 16. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos közlés szerint péntek kora délelőtt már harmincra nőtt a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban szerda hajnalban kitört tűzvész halálos áldozatainak a száma – írja a brit The Telegraph. A londoni rendőrség korábbi tájékoztatása szerint nem biztos, hogy a katasztrófa mindegyik áldozatát sikerül megtalálni és azonosítani, mivel eddig csak hatot sikerült „feltételesen” azonosítani.

Az elsőként megnevezett áldozat egy szírai menekült, Mohammed Alhajali, aki 2014-ben érkezett Nagy-Britanniába, és általános mérnöki tanulmányokat folytatott. A 24 éves egyetemista a The Guardian cikke szerint hajnali 3.30-kor hívta egy barátját: „Segíts, kérlek, kigyulladt a ház, nem jutok ki az épületből! Mondd meg a szüleimnek, hogy nagyon szeretem őket! Ezek voltak az utolsó szavak, amiket hallottam tőle” – mondta a barát. Alhajali a 24 szintes, nyugat-londoni Grenfell Tower 14. emeletén lakott bátyjával, akit a tűzoltók kimenekítettek a lángoló toronyházból.

Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka a pénteki tájékoztatóján az MTI beszámolója alapján nem bocsátkozott részletekbe arra a kérdésre, hogy összesen hány halálos áldozata lehet a tűzvésznek, csak annyit mondott: reméli, hogy a végleges szám „nem lesz három számjegyű”. A brit médiában pénteken megjelent egyes, nem hivatalos becslések szerint a halottak száma meghaladhatja a hatvanat.

A rendőrparancsnok szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy gyújtogatás történt volna.

A Scotland Yard pénteken bűnügyi vizsgálatot indított a tűzvész ügyében. Cundy rendőrparancsnok azonban hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a rendőrség meggyőződése szerint bűncselekmény történt, ilyen súlyos szerencsétlenségek után mindig indul vizsgálat annak kiderítésére, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség.

A műszaki vizsgálat jelenleg a 127 lakásos épület tavaly befejeződött felújítására összpontosul. A toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült az 1960-as és az 1970-es években. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.