Indiában nem sokat jelent a környezetvédelmi világnap

Naponta 45 millió tonna kezeletlen hulladék kerül szeméttelepekre, ahol ezernyi gyerek várja, hogy értékek után kutasson benne.

Kuthi Áron
2017. 06. 06. 7:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Torontóban, a minden évben június 5-én rendezett környezetvédelmi világnap eseményeinek megszervezéséért felelős kanadai nagyvárosban fesztivállal köszöntötték bolygónkat, természeti kincseit, egyben felhívták a figyelmet a világszintű környezetszennyezésre. Az eseményt mégsem a torontói ünnepléssel, hanem inkább a szennyezés legkülönbözőbb jelenségeivel illusztrálták a hírportálok. És ez nyilván így helyes, hiszen a sokszor sokkoló fotókkal rögtön kézzelfoghatóbbá válik a probléma. 

Az elmúlt napokban sok országban álltak össze emberek, hogy megtisztítsanak egy-egy tengerparti sávot a szeméttől, az összegyűjtött hulladék mennyisége elképesztő.

Indiában viszont gyerekek ezrei gyűjtenek nap mint nap szemetet, vagyis kutatnak újrahasznosítható anyag után az ország szeméttelepein. Ez az ő foglalkozásuk, nem pedig környezetvédelmi akcióban végzik. Cipő és védőfelszerelés híján fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek.

India városai a világ harmadik legnagyobb szennyezésforrásai. Naponta 45 millió tonna kezeletlen hulladék kerül szeméttelepekre.

Világszerte 1700 esemény kapcsolódik a környezetvédelmi világnaphoz, de ezt Magyarország a jelek szerint annyira alulról jövő kezdeményezésként fogta fel, hogy mindössze egy Normafánál június 7-ére tervezett baráti szalonnasütés van regisztrálva az akció honlapján.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.