Jelentés bizonyítja, hogy vegyi fegyvert vetettek be Szíriában

A Vegyifegyvertilalmi Szervezet szerint szaringázt használtak a 90 halálos áldozatot követelő áprilisi támadásban.

MN
2017. 06. 30. 4:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaringázt vagy valamilyen szarinszerű anyagot használtak annál a vegyi támadásnál áprilisban a szíriai Idlíb tartománybeli Hán Sejkúnnál, amelyben több mint 90 ember halt meg – írja az AP a Vegyifegyvertilalmi Szervezet (OPCW) nem nyilvános nyomozati jelentésére hivatkozva.

Két névtelenséget kérő diplomata is megerősítette az amerikai hírügynökségnek, hogy a nem nyilvános jelentés fő megállapítása az, hogy szarint használtak a támadásnál.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet független vizsgálatot sürgetett, hogy kiderüljön, kik a vegyi támadás felelősei.

Noha az OPCW jelentése a felelősség megállapítására nem terjedt ki, csak arra, hogy milyen vegyi anyagot használtak a támadásnál, Washington eddig is a damaszkuszi rezsimet tette felelőssé a vegyi támadásért. Az Aszad-kormányzat ugyanakkor tagadja, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be. Az áprilisi támadásra válaszul az amerikai elnök azonnali csapást rendelt el a szíriai katonai célpontok ellen: az amerikai haderő masszív rakétatámadást indított a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, 59 Tomahawk robotrepülőgépet vetettek be az akcióban.

Moszkva azt állítja, hogy a kormányerők a felkelők egy nagy fegyverraktára ellen hajtottak végre légicsapást, amelynek területén olyan műhelyek voltak, ahol mérgező anyagokkal töltött tüzérségi lövedékeket állítottak elő. Oroszország szerint innen szabadulhattak el a harci gázok.

A szíriai polgárháború történetének eddigi legbrutálisabb és legtöbb áldozattal járó gáztámadását követték el április 4-én Hán Sejkún településen. Már a boncolások során is bebizonyosodott, hogy ideggáz végzett az áldozatokkal, akik között sok a gyermek is.

Szíria 2013-ban csatlakozott az OPCW-hez, bejelentve, hogy 1300 tonna vegyi fegyverrel és vegyi fegyverek gyártásához szükséges ágenssel rendelkezik, amelyeket aztán nemzetközi akció keretében semmisítettek meg. Ennek ellenére Damaszkusz nem tette lehetővé, hogy az OPCW megállapítsa, hogy a bevallottakon kívül nem rendelkezik több vegyi fegyverrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.