Kabuli robbantás: 150 halottról számolt be az afgán elnök

Korábban arról tájékoztattak, hogy 90 ember vesztette életét.

MTI
2017. 06. 06. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi hírek 90 halálos áldozatról és 460 sebesültről szóltak. Hírügynökségek megjegyzik, hogy az új veszteségadattal a múlt szerdai robbantás a legsúlyosabb merénylet lett Kabulban azóta, hogy 2001-ben elűzték a városból a tálib lázadókat.

Múlt szerdán a kabuli diplomáciai negyed bejáratánál felrobbant egy – mint Gáni kedden fogalmazott – „katonai minőségű” robbanóanyaggal megtömött tartálykocsi. „Nemcsak mi voltunk a célpontok, hanem az egész diplomáciai közösség” – hangoztatta Gáni.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán kezdetén történt merénylet elkövetését eddig senki sem vállalta magára, még Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivője is elhatárolódott tőle. Mint mondta, a tálibok mozgalma határozottan elítéli az olyan céltalan támadásokat, amelyeknek civil áldozataik vannak.

Asraf Gáni a huszonhárom ország és nemzetközi szervezet – köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország, Kína, az ENSZ és a NATO – részvételével kezdődött konferencia megnyitóján újra tárgyalásokra szólította fel a tálibokat. Azt mondta, ez az utolsó esélyük, hogy feladják a 16 éve kezdődött lázadásukat, és csatlakozzanak a békefolyamathoz.

„Ha a tálibok csatlakozni akarnak a békefolyamathoz, akkor az afgán kormány engedélyezni fogja nekik, hogy nyissanak egy irodát, de ez az utolsó esélyük” – hangoztatta az afgán elnök.

A béketárgyalásokra irányuló korábbi erőfeszítések mind sikertelenek maradtak. A tálib mozgalom vezetői továbbra is „árnyékkormánynak” tartják magukat, és nem hajlandóak tárgyalni Kabullal, amíg az összes külföldi katona nem távozik az országból. A lázadók az elmúlt két évben egyre nagyobb területekre terjesztették ki befolyásukat, számos körzetet vontak ellenőrzésük alá az ország különböző részein.

Gáni ismételten bírálta a szomszédos Pakisztánt, mondván, hogy az „hadüzenet nélküli háborús agressziót” folytat országa ellen. A két ország régóta kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy megtűrik a fegyveres lázadók aktivitását a közös határ mentén. Egymást vádolták a múlt hónapban egy vitatott határszakaszon a fegyveres erőik között kirobbant tűzpárbaj miatt is.

Az afgán fővárosban kezdődött, Kabuli Folyamat nevű egynapos nemzetközi konferencia a terrorellenes harcban való szorosabb együttműködést, az afganisztáni békét és nemzeti megbékélési folyamatot hivatott elősegíteni, a résztvevők bátorítani akarják a tálibokat, hogy vegyenek részt a békefolyamatban.

Az afgán kormány fokozta a biztonsági intézkedéseket a konferencia idejére, lezárta a rendezvény helyszínéhez vezető utakat. A Tolo afgán tévé honlapján közölte, hogy a konferencia kezdetén robbanás történt Kabulban, előzetes információk szerint ismeretlenek által kilőtt lövedék csapódott be az úgynevezett kabuli „zöld negyed” mellett, ahol a NATO afgán missziójának főhadiszállása van, de senkinek sem esett baja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.