Katar érdekében szólalt meg az amerikai külügyminiszter

Rex Tillerson a Katar körüli blokád enyhítését sürgette újságírók előtt.

MTI
2017. 06. 09. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai diplomácia vezetője konkrétan Szaúd-Arábiát, Egyiptomot és az Egyesült Arab Emírségeket nevezte meg.

Leszögezte: Katar elszigetelésének sok káros következménye van. Ezek között említette a humanitárius problémákat, valamint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció terrorizmus elleni küzdelmét érintő, kedvezőtlen hatásokat. A katari főváros, Doha közelében lévő al-Udeid légi bázison ugyanis tízezer amerikai katona állomásozik, és innen indítanak légicsapásokat is az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Tillerson hangsúlyozta: az Egyesült Államok térségbeli érdekei is sérülnek a blokád miatt. Hozzátette: az Egyesült Államok elvárja, hogy az öböl menti államok azonnal tegyenek lépéseket a térségben uralkodó feszültség enyhítésére.

A miniszter ugyanakkor Katarnak is „üzent”. Leszögezte, hogy Katar sokat tett ugyan a terroristák finanszírozásának korlátozásáért, de ez nem elég, még többet kell tennie.

Korábban Donald Trump elnök felajánlotta közvetítését a válság enyhítéséhez, s még azt is javasolta, hogy a Fehér Házban egyeztessenek az érdekelt felek. A katari emír azonban elutasította, mondván, amíg országát a nemzetközi törvényeket felrúgva blokáddal sújtják, nem hajlandó Washingtonba utazni.

Az amerikai elnök egyébként egy nappal azt követően ajánlotta fel közvetítését, hogy Twitter-bejegyzésben rögzítette: Katar elszigetelésére éppen a korábbi, szaúd-arábiai tárgyalásai után került sor. Majd egy későbbi mikroblogbejegyzésben arról értekezett, hogy aki terroristákat támogat, annak a következményekkel is számolnia kell.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump elnök nyilatkozat kiadására készül az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.