Katarról mondott erőset Trump a román elnökkel tartott sajtótájékoztatóján

Trump betartja a NATO kollektív védelemről szóló 5. cikkelyét

MTI
2017. 06. 09. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház Rózsakertjében megtartott sajtókonferencián rövid nyilatkozatot tett az öböl menti válság ügyében. Miközben percekkel korábban Rex Tillerson külügyminiszter a Katar körüli blokád enyhítésére szólított fel, Trump erőteljesen bírálta Katart. Mint fogalmazott: Katar „történelmileg mindig is” a terrorizmus támogatója volt „nagyon magas szinten”, és szerinte eljött az idő, hogy felszólítsa az emírséget, „azonnal fejezze be a terrorizmus finanszírozását”. Majd hangsúlyozta, hogy reményei szerint elkövetkezett a „vég kezdete” a terrorizmus finanszírozásában, és ez éppen azon a rijádi csúcstalálkozón kezdődött el, amelyen a minap „barátommal, Szalmán királlyal”, vagyis a szaúdi uralkodóval és további mintegy ötven arab állam vezetőjével vett részt.

A terrorizmusról szólva leszögezte: „egyetlen civilizált nemzet sem tűrheti el ezt az erőszakot és nem engedheti meg, hogy e gonosz ideológia elérje a partvidékét”.

Donald Trump ezt követően az amerikai–román viszonyt dicsérte, s reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatokat tovább mélyítik. Elégedetten szólt arról, hogy Románia kötelezettséget vállalt védelmi kiadásainak a GDP (bruttó nemzeti össztermék) két százalékán felülre emelésére. „Remélem, más NATO-tagországok is követik a példát” – fűzte hozzá. Egy romániai újságíró kérdésére válaszolva Trump leszögezte: az amerikai kormány maximálisan tiszteletben tartja a NATO alapszerződésének 5. cikkelyét, vagyis elkötelezett az európai NATO-szövetségesek biztonságának szavatolása mellett. „Nyilvánvalóan azért vagyunk Európában, hogy biztosítsuk a védelmet” – fogalmazott Trump.

Rövid nyilatkozatában Johannis államfő szintén utalt a NATO szerepének fontosságára, s leszögezte: párbeszédet kell folytatni, de az észak-atlanti katonai szövetségnek fenn kell tartania elrettentő erejét.

A közös sajtóértekezleten az újságírók többnyire a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatója, James Comey csütörtöki szenátusi meghallgatásán elhangzottakról kérdezték az elnököt. Trump hangsúlyozta: a meghallgatás bebizonyította, hogy „nem volt összejátszás, nem volt obstrukció, és Comey egy kiszivárogtató”. Ezzel arra utalt, hogy a meghallgatáson Comey kifejtette: a tavalyi elnökválasztási kampányba történt orosz beavatkozás vizsgálataiban Donald Trump nem érintett, az elnök nem akadályozta a vizsgálatot, s nem adott utasítást az FBI igazgatójának a volt nemzetbiztonsági főtanácsadó, Michael Flynn elleni nyomozás lezárására. A meghallgatáson James Comey elismerte azt is, hogy egyik barátját megkérte a Trump elnökkel folytatott beszélgetéseiről készült jegyzetek kiszivárogtatására a sajtónak.

Trump közölte: hajlandó eskü alatt elmondani a saját változatát a történtekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.