Kuba visszautasította Trump „ellenséges retorikáját”

Azonban folytatnák a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal.

MN
2017. 06. 17. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kubai kormány visszautasította az amerikai elnök „ellenséges retorikáját”, de közölte, hogy kész a „tiszteletteljes párbeszédre” az Egyesült Államokkal a kölcsönös érdekek alapján – írja az MTI.

A helyi idő szerint péntek este a televízióban beolvasott nyilatkozat Donald Trump aznap bejelentett, a kétoldalú kapcsolatokat korlátozó intézkedéseire volt válasz. „Az ellenséges kijelentésekkel megtűzdelt beszéd a nyílt konfrontáció korszakát idézte fel... A blokádot szigorító intézkedések azonban nem fogják elérni a céljukat és nem fogják meggyengíteni a forradalmat... Trump megint rossz tanácsokat kapott, és olyan döntéseket hozott, amelyek egy szélsőséges emigráns kubai kisebbség érdekeit szolgálják” – hangzik a nyilatkozat, amely azonban békülékenyebben folytatódik.

Kuba folytatni akarja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal számos területen. „Az eltelt két év megmutatta, hogy a két ország képes együttműködni és egymás mellett létezni civilizált módon” – üzente Havanna.

Az amerikai elnök azt jelentette be, hogy azonnali hatállyal törli az Obama-adminisztráció szerinte „teljesen egyoldalú”, Kubával kötött megállapodását. Úgy vélte, az Obama-adminisztráció idején bevezetett utazási és kereskedelmi enyhítések nem a kubai népet, hanem csak a havannai kormányzatot és a hadsereget gazdagították.

Új tárgyalásokra szólította fel a havannai vezetést, leszögezve, hogy ezeknek a kubai nép érdekeit kell szolgálniuk. Az elnök egyúttal közölte: az Egyesült Államok havannai nagykövetségét nem zárják be. Az elnök kifejtette, szigorítják a Kubába irányuló turistautak feltételeit, és a washingtoni adminisztráció nagyon szigorúan őrködik majd afelett, hogy ne áramoljon túl sok dollár a szigetországba.

Hangsúlyozta, intézkedéseinek célja az, hogy a havannai kormányzat és a hadsereg megkerülésével a kubai nép életkörülményeit javítsa. Ezzel a kubai hadsereg tulajdonában álló vállalati konglomerátumra célzott, amelynek jelentős érdekeltségei vannak a gazdaság sok szektorában. A külügyminisztériumban közben bejelentették, rövid időn belül nyilvánosságra hozzák azon kubai cégek listáját, amelyekkel amerikai vállalatok nem működhetnek együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.