Kubai nyitás: Trump visszatáncol

Az amerikai elnök törli Barack Obama szerinte egyoldalú megállapodását. Szabad választásokra szólított fel.

MN
2017. 06. 16. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal törli az Obama-adminisztráció szerinte „teljesen egyoldalú”, Kubával kötött megállapodását – jelentette be Donald Trump Miamiban. A BBC beszámolója szerint az amerikai elnök szigorítaná a kiutazást és a beáramló pénzeszközökre vonatkozó szabályokat.

A floridai nagyváros kubai negyedében tartott beszédében – amelyben kormánya új Kuba-politikáját vázolja fel – bejelentette: az Obama-adminisztráció idején bevezetett utazási és kereskedelmi enyhítések nem a kubai népet, hanem csak a havannai kormányzatot és a hadsereget gazdagították – írja az MTI.

Az amerikai elnök szabad és nemzetközi ellenőrzés mellett lebonyolítandó választásokra szólította fel Kubát. Leszögezte: készen áll és képes rá, hogy új megállapodást kössön a karibi szigetországgal. Hangsúlyozta, tiszteletben tartja Kuba szuverenitását, de nem fordít hátat a kubai népnek. Új tárgyalásokra szólította fel a havannai vezetést, leszögezve, hogy ezeknek a kubai nép érdekeit kell szolgálniuk. Az elnök egyúttal közölte: az Egyesült Államok havannai nagykövetségét nem zárják be.

„Nem maradunk többé csöndben a kommunista elnyomással szemben\"

– fogalmazott Trump a jelenlévők hangosan éljenzése közepette. Utóbbiak között volt Marco Rubio, kubai gyökerű floridai republikánus szenátor is, aki jelentős mértékben vett részt az új Kuba-politika kimunkálásában. Az elnök kifejtette, szigorítják a Kubába irányuló turistautak feltételeit, és

a washingtoni adminisztráció nagyon szigorúan őrködik majd afelett, hogy ne áramoljon túl sok dollár a szigetországba.

Hangsúlyozta, intézkedéseinek célja az, hogy a havannai kormányzat és a hadsereg megkerülésével a kubai nép életkörülményeit javítsa. Ezzel a kubai hadsereg tulajdonában álló vállalati konglomerátumra célzott, amelynek jelentős érdekeltségei vannak a gazdaság sok szektorában. A külügyminisztériumban közben bejelentették, rövid időn belül nyilvánosságra hozzák azon kubai cégek listáját, amelyekkel amerikai vállalatok nem működhetnek együtt.

Az Egyesült Államok havannai nagykövetségét nem zárják be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.