Kuznyecov admirális visszavág Erzsébet királynőnek

Kinek a hajója szebb és nagyobb? Kisstílű odamondogatás a brit és az orosz védelmi tárcák között.

Kuthi Áron
2017. 06. 29. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy és megfelelő célpont az Erzsébet királynő repülőgép-hordozó, amelyet jobb, ha távol tartanak az orosz hadihajóktól – így köszöntötte a hétfőn vízre bocsájtott brit hajót az orosz védelmi minisztérium. Michael Fallon brit hadügyminiszter erre úgy vágott vissza, hogy az oroszok egyetlen hasonló osztályú hajója lerobbant állapotban van. 

A másik fél lesajnálása már hétfőn, a 65 ezer tonnás és 6 milliárd fontba kerülő új jármű skóciai útnak indításakor elkezdődött, Fallon beszédében azt mondta, az oroszok biztosan irigykedve nézik majd az Erzsébet királynőt. Ám egy nappal a vízre bocsátás után kiderült, a modern hajó a Windows operációs rendszerek közül nem a legújabbat, hanem az elavultnak számító XP-t használja. A miniszter viszont megvédte az informatikai rendszert, mondván, nincs sérülékeny pontja, a biztonság maximális. E kijelentést viszont azért érdekes fénytörésbe helyezi az a nagy riadalmat okozott májusi kiberbiztonsági esemény, amikor a WannaCry zsarolóvírus több százezer gépet fertőzött meg világszerte, a brit egészségügyi ellátórendszer gyakorlatilag leállt, és csak a véletlennek köszönhetően sikerült megfékezni a kártevőt. 

Az orosz védelmi minisztérium szerint Fallon kijelentései a hordozó kiváló képességeiről a totális hozzá nem értésről árulkodnak. A közlemény azt ajánlotta a briteknek, jobb, ha csak pár száz mérföld távolságról mutogatja szépségeit távoli orosz rokonának az Erzsébet királynő.

A másik anyahajójának sértegetése már hosszabb ideje folyik Nagy-Britannia és Oroszország között, januárban Fallon szégyenhajónak nevezte az oroszok egyetlen repülőgép-hordozóját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.