Lemondhat 2018-ban a japán császár

A parlament elfogadta az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot.

MTI
2017. 06. 09. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából kétszáz évvel ezelőtt fordult elő legutóbb, hogy japán császár lemondott. A lemondás időpontját három éven belül kell eldönteni, a várakozások szerint Akihito 2018 decemberében, nyolcvanötödik születésnapja körül távozhat a trónról.

A törvénytervezetet kifejezetten Akihitóra írták, hogy a trón örökösei ne követhessék túl könnyen a példáját. A szigort a császári család tagjainak egyre csökkenő száma is indokolja, ami miatt a jövőben kihívást jelenthet a trónöröklés folyamatának biztosítása.

Akihito 1933. december 23-án született. A világ egyik legrégibb dinasztiájának képviselője. Ő az első fia Hirohito császárnak (1901–1989) és Nagako császárnénak (1903–2000), akiknek két fiuk és öt lányuk született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.