Lezuhant egy MiG–21-es Romániában

A pilóta állítólag súlyos gerincsérülést szenvedett.

MTI
2017. 06. 12. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román védelmi minisztérium közleménye szerint a gép a bolgár légierővel közösen szervezett Thracian Eagle 2017 hadgyakorlaton vett részt, leszálláshoz készülődött, amikor a pilóta súlyos motorhibát jelentett. A MiG–21-es a lakott térségektől távol zuhant le, és kiégett.

A konstancai mentőszolgálat a pilótát a roncs közelében, eszméletlen állapotban találta, később azonban magához tért, állapota stabil. A román hírtelevíziók értesülései szerint súlyos gerincsérülést szenvedett.

A román légierőnél – amely tavaly októberben vette át az első hat, Portugáliától vásárolt F–16-os harci gépét – jelenleg is használatban vannak az izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú, MiG–21 Lancer típusú vadászgépek. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt. Az utóbbi két évtizedben a román légierő több mint húsz MiG–21-ese hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le.

A Mihail Kogalniceanu polgári repülőtér mellett található légi támaszpont fontos szerepet játszik a NATO romániai hadgyakorlataiban, három éve pedig itt avatták fel azt a katonai tranzitközpontot, amelyet az Egyesült Államok Afganisztánból kivonuló katonái számára állítottak fel. Májustól a román légierő MiG–21 Lancerjei a brit légierő négy – néhány hónapra a támaszpontra telepített – Eurofighter Typhoon típusú vadászgépével közösen végeznek járőrszolgálatot a román légtérben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.