Lövések a Notre-Dame-nál

A BBC szerint egy férfi kalapáccsal támadt rá egy rendőrre Párizs turisztikai központjában. A katedrálisba közel ezren menekültek be.

MN
2017. 06. 06. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lövöldözés és pánik tört ki Párizs turisztikai központjában, a Notre-Dame-nál. A BBC szerint egy férfi kalapáccsal támadt rá egy rendőrre a Notre-Dame közelében. Egy másik rendőr meglőtte a támadót, aki egy ideig a katedrális előtti téren feküdt mozdulatlanul a földön, a mentők elszállították. Állapotáról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok.

Az MTI szerint a lábán megsebesült támadót, aki egy ideig a katedrális előtti téren feküdt mozdulatlanul. A mentők kórházba elszállították, állapotáról egyelőre nem adtak tájékoztatást. A hatóságok annyit jeleztek, hogy a megtámadott rendőr könnyebben megsebesült. A kezdeti pánikot követően a téren és a katedrálisban helyszíni beszámolok szerint jelenleg teljes a nyugalom. Összeállításában az MTI arra emlékeztet, hogy az elmúlt három évben ez volt a nyolcadik, s az elmúlt évben pedig az ötödik alkalom, hogy hatósági emberek, katonák vagy rendőrök ellen próbáltak meg merényletet végrehajtani Franciaországban. Itt 2015 eleje óta 238-an vesztették életüket és több százan megsérültek terrortámadásokban.

Franciaország belügyminisztere, Gerard Collomb szerint egy Algériából származó diák volt a támadó. Mikor rátámadt a rendőrre azt kiáltotta, \"ezt Szíriáért\", s egy algériai diák személyi papírjai voltak nála, amelyek hitelességét még ellenőrizniük kell a hatóságoknak.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint az az algériai állampolgár, akinek a papírjait a támadó mellett megtalálták, legálisan, érvényes vízummal tartózkodott Franciaországban, s nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban. A Farid keresztnevű 40 éves, pszichológiai gondokkal küzdő férfi a Párizshoz közeli Cergy-Pontoise-ban lakik és doktori tanulmányokat folytat Párizsban.

A támadást követően szemtanúk szerint a támadó az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által kikiáltott \"kalifátus (önjelölt) katonájának\" nevezte magát. 

A rendőrség megállapította, hogy az elkövetőnek nem voltak társai.

Szemtanúk két detonációt hallottak, s arról is beszámoltak, hogy a rendőrök megközelítették a földön fekvő támadót, aki halottnak tűnt.

A rendőrség Párizsnak a turisták által egyik leglátogatottabb terét teljesen körbezárta, s arra kért mindenkit, hogy kerüljék el a környéket. A Notre Dame katedrálisba közel ezren menekültek be.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást.

A biztonsági kordont este 7 óra után feloldotta a rendőrség, a gépkocsi forgalom újraindult a Szajna-parton.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.