Május végén orosz légicsapás végezhetett az Iszlám Állam fejével

Korábban a szíriai állami tévé számolt be al-Bagdadi haláláról. Moszkva ellenőrzi értesülését.

MN
2017. 06. 16. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz védelmi tárca ellenőrzi azt az értesülést, amely szerint az orosz légierő csapásával május végén a szíriai Rakka déli elővárosában megölték Ibrahim Abu-Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vezérét – írja az MTI az orosz tárca közlésére hivatkozva.

A Bagdadi halálhíréről szóló jelentéseket az Iszlám Állam ellen létrejött, amerikai vezetésű katonai szövetség egyelőre nem tudja megerősíteni – közölte pénteken a koalíció vezetője.

Az orosz harci gépek május 28-án egy parancsnokságra mértek csapást, ahol az IÁ vezetői arról tanácskoztak, hogy miként vonják ki Rakkából a terrorszervezet fegyvereseit az úgynevezett déli folyosón.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a tanácskozáson jelen volt Bagdadi is, aki a légicsapás következtében meghalt. Az értesülést több csatornán keresztül is ellenőrzik.

Korábban a szíriai állami televízió tudósított a dzsihadista vezető haláláról, bár szakértők akkor kétkedéssel fogadták a hírt, mivel nem ez az első eset, hogy a világ legkeresettebb terroristájának halálhírét keltik. A szíriai televízió szerint Rakkában egy légicsapás végzett Bagdadival – amely egybevág az orosz védelmi tárca közleményével –, a támadás időpontját azonban nem közölték.

A gyűlöletbeszédeiről ismert hitszónok és terroristavezér fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. Korábban tartotta magát az a híresztelés, hogy Bagdadi az iraki kormányerők által ostromlott észak-iraki Moszul körüli sivatagos területen bujkál, de hírszerző szolgálatok szerint már elmenekült onnan, és feltehetően megpróbál eljutni a „kalifátus” szíriai székvárosában, Rakkába.

Idén januárban olyan hírek kaptak lábra, hogy Bagdadi súlyosan megsebesült egy észak-iraki légicsapásban. A Pentagon tavaly decemberben közölte, hogy Bagdadi valószínűleg él, holott az amerikaiak vezette koalíció többször megpróbálta őt kiiktatni. „Úgy gondoljuk, hogy Bagdadi életben van, és még mindig ő vezeti az Iszlám Államot. Mi természetesen minden megteszünk, hogy lenyomozzuk a mozgását” – közölte a CNN hírtelevízióval Peter Cook Pentagon-szóvivő. Hozzátette, hogy amennyiben alkalom kínálkozna rá, a Pentagon bizonyosan élne vele, hogy igazságszolgáltatás elé állítsa Bagdadit. „Mindent megteszünk, amit tudunk. Ez olyasvalami, amire sok időt fordítunk” – mondta Cook.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.