Már él a vízummentesség, mégsem rohanták le az ukránok az EU-t

Tavaly még 1,3 millió schengeni vízumot adtak ki ukránoknak, vasárnaptól erre már nincs szükség.

MN
2017. 06. 12. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióba utazó ukránok állampolgárok mindössze 2,8 százaléka használta ki vasárnap a lehetőséget, hogy vízum nélkül utazhat – írja az MTI a kijevi külügyi minisztérium konzuli osztályának közlésére hivatkozva. Az adatok szerint vasárnap helyi idő szerint 23 óráig több mint 59 ezer ukrán állampolgár utazott be EU-s országba, közülük csupán 1682-en vízum nélkül. Ezek szerint sokan még kiváltották a vízumot a biztonság kedvéért.

Az ukrán állampolgárok közül vasárnaptól azok utazhatnak vízummentesen az EU-ba, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek, valamint utasbiztosítással, és meghatározott összegű pénzzel maguknál. Az Európai Parlament április 6-ai strasbourg-i plenáris ülésén szavazta meg az ukrán állampolgárok szabad uniós beutazását biztosító vízummentességet, amely június 11-én lépett életbe.

A korábbi években Ukrajna a harmadik helyen állt a schengeni vízumkiadások listáján: tavaly több mint 1,3 millió vízumot adtak ki a schengeni tagállamok konzulátusai – az első stabilan Oroszország több mint 3,1 millió vízummal, a második Kína 2,1 millióval. A legtöbb vízumot, 234 ezret tavaly Lengyelország lvivi konzulátusán állították ki tavaly. Az ukrajnai magyar konzulátusokon 2016-ban összesen 115 ezer vízumot adtak ki, a legtöbbet, 47 ezret Ungváron.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.