Már Romániában is dzsihadistát fogtak

Az Iszlám Állammal szimpatizáló férfi egy katonai bázis ellen tervezhetett merényletet.

2017. 06. 29. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorizmussal gyanúsított férfit vett őrizetbe csütörtökön a román ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni igazgatósága (DIICOT). Az Iszlám Állammal szimpatizáló román férfi együttműködött a 2015-ös párizsi terrortámadásban is érintett terrorszervezettel, és támadást tervezett egy romániai katonai létesítmény ellen.

A nyomozóhatóság tájékoztatása szerint csütörtökön három helyszínen folytattak házkutatást egy terrorizmussal kapcsolatos ügy keretében a dél-romániai Arges megyében. A DIICOT által Ibrahimnak nevezett román állampolgár 2016 novembere óta az egyik közösségi oldalon létesített profiljain keresztül az Iszlám Állam fényképét és logóját posztolgatta és terjesztette. Ezen túlmenően a terrorszervezet katonái által végrehajtott kivégzéseket és lefejezéseket bemutató videofelvételeket is közzétett. A nyomozóhatóság szerint a gyanúsítottnak ezzel az volt a célja, hogy olyan új híveket toborozzon, akik képesek lennének a felvételeken látható bűncselekmények végrehajtására. Sőt, a férfi 2015 tavaszán alaposan felmérte egy romániai katonai bázis bejáratait, útvonalait és kerítését, mégpedig abból a célból, hogy az adatokat átadja egy olyan szalafista terrorista csoport tagjainak, amely magára vállalta a Párizsban 2015. november 13-án történt merénylet végrehajtását.

Eközben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) arról tájékoztatott: 2015 óta került a látószögébe az „önradikalizálódás útjára lépett” 39 éves férfi. A titkosszolgálat szerint a gyanúsított széles körű terrorista propagandát folytatott a világhálón az Iszlám Állam népszerűsítése érdekében, sőt csatlakozott is a szervezethez. Kiderült, hogy a terrorizmussal gyanúsított férfi egy másik európai uniós tagállamban – meg nem erősített információk szerint Franciaországban – eltöltött évei alatt radikalizálódott, és ott került kapcsolatba egy szélsőséges dzsihadista szervezettel, konspirációs tevékenységét pedig Romániában folytatta.

Később a férfi többször is tervezte, hogy Szíriába utazik az Iszlám Államhoz való csatlakozás céljából, és ennek érdekében más jelentkezőket is toborzott. „A férfi azzal a kimondott céllal folytatott dokumentációs és információgyűjtési tevékenységet egy romániai katonai létesítményről, hogy hozzájáruljon egy ott végrehajtandó terrortámadáshoz” – közölte a román hírszerzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.