Migránsügy: elviselhetetlen helyzetről és invázióról beszélnek Olaszországban

Négy nap alatt több mint tízezer embert mentettek ki a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon.

MTI
2017. 06. 28. 10:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Renzi kijelentette, hogy Olaszország nem képes „ekkora számok” befogadására. Hozzátette, tudomásul kell venni, hogy az olasz közvélemény számára a helyzet „elviselhetetlenné” vált.

Vasárnap óta több mint tízezer ember érkezett Líbiából a dél-olaszországi partokra. Velük több mint 80 ezerre emelkedett az év eleje óta érkező migránsok száma, ez több mint tízezerrel meghaladja a múlt év ugyanezen időszakában érkezettek számát.

Sergio Mattarella államfő kanadai látogatásán kijelentette, hogy Olaszország a földközi-tengeri frontvonalban menti az emberéleteket „korunk egyik legnagyobb kihívására” válaszolva. Mindez Európa határain zajlik, anélkül, hogy közös és hatékony beavatkozás történne – tette hozzá.

A jobbközép ellenzék korábban az olaszországi kikötők lezárását sürgette. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) parlamenti párt elnöke közösségi oldalán szerdán azt írta, hogy

vég nélküli invázió zajlik.

Meloni hajóblokád felállítását szorgalmazta Líbia partjainál az innen útra kelő migránshajók feltartóztatására. A pártelnök az illegális bevándorlók azonnali kiutasítására szólította fel a kormányt, hozzátéve, hogy az Olaszországban élő és dolgozó bevándorlók közül is csak az kapjon állampolgárságot, aki „bizonyítja, hogy beilleszkedett, osztja az olasz kultúrát, és tiszteletben tartja az olasz törvényeket”.

A szicíliai Pozzallo kikötőjébe legutóbb érkező, több mint 600 fős csoportban egy, a tengeri átkelés alatt született csecsemő nem élte túl az utat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.