Moszul: megkezdték az óváros elleni offenzívát az iraki erők

A légicsapások éjfél után, a szárazföldi hadműveletek pedig hajnalban indultak.

MTI
2017. 06. 18. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abdul-Amír Rasíd Jar Allah, a Ninive tartománybeli műveletek parancsnoka elmondta, hogy a hadsereg, a szövetségi rendőrség és az iraki különleges erők is részt vesznek az offenzívában. Az óváros elleni hadműveletek megkezdését a terrorelhárítást vezető Abdel Vaháb asz-Szaadi tábornok is megerősítette. A légicsapások éjfél után, a szárazföldi hadműveletek pedig hajnalban indultak – pontosított egy műveleteket irányító tiszt.

A Tigris nyugati partján fekvő történelmi belváros az Iszlám Állam dzsihadistáinak végső menedéke Irak második legnagyobb városában. A népes óváros szűk sikátorai miatt nehéz terepnek bizonyult az iraki erők számára. A szélsőségesek uralta városrészben az ENSZ becslései szerint több mint 100 ezer civil él nyomorúságos körülmények között, kitéve annak, hogy a dzsihadisták élő pajzsként használják.

A Washington vezette koalíciós erők által támogatott iraki hadsereg október 17-én indított hadműveletet Moszul visszafoglalására. Az Iszlám Állam utolsó iraki fellegvárának keleti részéből januárban sikerült kiűzni a dzsihadistákat, akik még 2014-ben futamították meg az iraki kormánycsapatokat, kiterjesztve ellenőrzésüket az ország északi és nyugati részére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.