Moszul ostroma: tömegek menekülnek

Több mint 800 ezren hagyták el otthonukat az iraki ninivei kormányzóságban az ostrom kezdete óta.

MTI
2017. 06. 09. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jászem Mohamed al-Jaf, a tárca vezetője pénteki közleményében beszámolt arról, hogy 642 000 ember hagyta el a város nyugati felét az ostrom februári kezdete óta.

Al-Jaf elmondása szerint egy körülbelül 350 000 fő befogadására alkalmas menekülttábort létesítettek a Moszul nyugati részéről menekülőknek a város keleti részén, amelyet januárra tisztított meg az iraki hadsereg az IÁ harcosaitól. A létszámon felül érkező menekülteket pedig a ninivei kormányzóság déli és keleti részén felállított táborokba szállították.

A migrációs ügyekért felelős tárca vezetője szerint a nyugat-moszuli menekültek segítését és támogatását jelentősen megnehezíti az a körülmény, hogy a kormány előzetes becsléseihez képest kétszer annyian menekültek el a város nyugati feléből.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly októberben indítottak offenzívát az észak-iraki nagyváros felszabadítására. A város keleti felét januárra tisztították meg a szélsőségesektől, és februárban a Tigris folyó nyugati partján fekvő városrész ostroma is megkezdődött.

A nyugat-moszuli óváros nagy része még mindig a dzsihadisták kezén van, az iraki katonai hírszerzés korábban közölt információi szerint a terrorszervezet 700 harcosa ásta be magát a városnak ezen a részén.

Az ENSZ iraki missziójának összesítése szerint májusban 354 ember vált erőszakcselekmények áldozatává, és további 470 sebesült meg az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.