Orbán szerint le kell menni Líbiába az EU-t megvédeni

Az illegális migránsos kemény szájkaraténak vége, az újabb harc a kiküldött munkavállalók érdekeiért zajlik majd.

Kuthi Áron
2017. 06. 23. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menekültelosztó állomásokat kell létrehozni Líbiában, így kell megakadályozni az illegális migrációt, Európa védelmi-katonai fejlesztésre szorul, a visegrádi együttműködésben pedig továbbra is van fantázia – ez csak néhány abból a sok témában tett magyar álláspontból, amelyről a magyar kormányfő a sajtót tájékoztatta pénteken Brüsszelben. A kétnapos uniós csúcstalálkozó zárónapján Orbán Viktor azt mondta, rég vett részt ilyen együttműködő ülésen, sikerült előremutató döntéseket hozni, ilyen volt a közös védelmi politikát illetően az EU önálló védelmi erejét fokozó megállapodás aláírása. Ettől a megállapodástól az európai katonai-védelmi ipar fellendülése várható, de mert a magyar hadiipar nem versenyképes, a fejlesztéseket illetően kiegyensúlyozottságra kell törekedni. Végre konkrét javaslatok is elhangzottak a terrorizmus elleni fellépésben, a technológiai vállalatokat arra kell mostantól kényszeríteni, hogy tegyék lehetetlenné a terrorcselekményekre való online szervezkedést. Erről Emmanuel Macron francia államfő egyébként még részletesebben beszélt, azt mondta, a kódolt üzenőalkalmazások feltörhetőségét lehetővé kell tenni. 

Orbán Viktor egyetért az olasz miniszterelnök minapi kijelentésével, aki azt mondta, a civil szervezetek és az embercsempészek együtt szervezik a beutazást az EU területére. Magyarország tehát a német és olasz álláspontot képviseli abban, hogy elébe kell menni az illegális migrációnak, és le kell menni Líbia déli határához, ott menekülttáborokban kell szétválasztani a gazdasági migránst a valódi menedékkérőtől. Erre pénzt és emberi erőforrást is hajlandó adni a magyar fél. Most csak arról beszéltünk, mi legyen az oktalanul beengedett migránsokkal, félretettük azt, amiben nem értettünk egyet – fogalmazott a kormányfő erről a kérdésről. Egyébként Magyarország a szeptemberben várható európai bírósági döntés után is el fogja utasítani a kvótákat. Akkor kell átmenni a hídon, ha majd odaértünk – fogalmazott erről a jövőben várható Brüsszel elleni csatáról a miniszterelnök.

A migráció témája szinte háttérbe szorult a lengyel kamionsofőrök dilemmájaként is ismert, a kiküldött munkavállalók állami kasszába való befizetésével kapcsolatos probléma mögött. Itt még nagy összetűzések várhatók Kelet és Nyugat között, a nyugatiak továbbra sem szeretnék, hogy olcsó magyar, román, litván stb. munkaerő ömöljön a nyugati piacra, szigorú korlátozásokat vezetne be az Európai Bizottság. Ha keményen dolgoznak a szakértőink, eljuthatunk a megoldásig – fogalmazott a kormányfő, aki azonban lapunk kérdésére nem árulta el, a bizottság 24 hónapos türelmi időt tartalmazó ajánlatával szemben hazánk mennyit tart reálisnak. A bizottság szerint két év után már a kiküldetési országban fizetett járulékokat kellene a küldő ország munkaadójának is befizetnie, ami súlyos érvágás lenne a keleti tagországoknak.

A miniszterelnök szerint átfogó, nagy uniós reformkorszak küszöbén állunk. Erre intellektuálisan fel kell készülnie mindenkinek. Csupán ennyit tudhattunk meg arról, Magyarország hogy gondolkodik a többi tagország előtt arról, hogy a fejlett mag-Európához húzna a jövőben feltétel nélkül, vagy csendben a lemaradók között lenne. Szerinte a pillanatnyi megingás ellenére is van értelme a V4-es együttműködésnek. Még több energiát tennék az együttműködésbe. A pesszimista korszaknak vége Közép-Európában, pozitív gondolkodás jellemzi a jövőt – festett kedvező képet a régióról. 

Természetesen előkerült a plakáttörvény is. Szerinte azok, akik az elfogadás és kihirdetés után nem találják az alkotmánnyal összeegyeztethetőnek a törvényt, különböző jogorvoslati fórumokhoz, például az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak, amelynek joga van visszaküldeni, megsemmisíteni a rendelkezést. Az ATV kérdésére azt válaszolta, nem lát semmiféle trükközést a dologban, ez a rendje a dolgoknak.

A Hír TV azt kérdezte, emlékszik-e a kormányfő arra, a 2010-es kampányban kapott-e kedvezményt bármely plakátos cégtől – akár lapunk tulajdonosától, Simicska Lajostól – a Fidesz. Orbán Viktor erre így válaszolt: A Fidesz olyan párt, amely betartja a pártokra vonatkozó törvényeket, az összes ilyen megrendelést jogilag meghatározott formában kell teljesíteni. Az Állami Számvevőszék minden évben ellenőrizte a gazdálkodásunkat, tudtommal kifogást egyszer sem emelt. 

A miniszterelnök az édesapja cégeinek állítólagos állami megrendelésére irányuló újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Magyarországon a mindenkori törvényeket pontosan betartva működik minden európai uniós döntés. A törvények világosan rendelkeznek arra nézve, hogy ki mit tehet. A törvényeket be kell tartani – hangsúlyozta.

Szintén újságírói kérdésre, hogy Horthy Miklós kormányzóra nemrégiben tett kijelentésekor, miszerint kiváló államférfi volt, figyelembe vette-e a politikus történelmi szerepét, a kormányfő ezt válaszolta: Nevetségesnek találom a gondolkodásmódot, amely azt mondja, hogy Klebelsberg Kunó kultuszminiszter jó fiú, a miniszterelnök jó fiú, aki meg őket kinevezi, a kormányzó, annak ebben nincsenek érdemei. Egyébként nem fogok történelmi vitákban részt venni.

Délelőtt egyébként a visegrádi négyek képviselői a francia elnökkel találkoztak. Az első pengeváltás Orbán Viktor és Emmanuel Macron között már csütörtökön megtörtént, a francia vezető a közép-európaiakat arra figyelmeztette, nem lehet csipegetni az uniós értékek között, be kell tartani a szabályokat. A magyar kormányfő szerint viszont nem az a módja a barátkozásnak, hogy rögtön belerúgunk a partnerünkbe. De míg a két vezető éles mondatokkal egymást oktatja, a háttérben az egész közép-európai régiót súlyosan érintő ügyek zajlanak. Az uniós munkaügyi miniszterek szeptemberben fognak elfogadni egy irányelvet a kiküldött uniós munkavállalók után fizetendő szociális juttatásokról. A lengyel kamionsofőrök dilemmájaként ismert ügyet a nyugati tagállamok szociális dömping néven emlegetik, és azzal érvelnek, hogy az olcsó munkaerő súlyosan rontja a versenyképességüket. De míg az Európai Tanács 24 hónapig engedné meg, hogy a küldő ország szerinti besorolás alapján fizesse meg a munkaadó a járulékokat, addig a franciák ezt egy évre szűkítenék. Macron azon az állásponton van, hogy azután már a francia mérték szerint kell befizetni a költségvetésbe. Voltak olyan hírek is, hogy a belgák még irigyebbek a keleti tagállamokból kiküldött munkavállalókra, ők 6 hónapra csökkentenék az átmeneti periódust. Európa hagyományos speditőr nemzetei között egyébként hazánk a kisebb szereplők közé tartozik, az iparág meghatározói többek között a litvánok, a románok.

A legdurvább nézőpontja a kérdésnek, hogy a szabad munkaerő-áramlás az unió négy alapértéke közül az egyik, ennek a kiteljesedéséről is szólna az EU, a korlátozás tehát – legalábbis az új tagállamok szerint – durván szembemegy a közösségi elvekkel. 

Emmanuel Macron és a visegrádi négyek vezetői ezt a kérdést is érintették a pénteki találkozón, amelyet egy diplomáciai forrás őszintének és közvetlennek nevezett. Persze nem biztos, hogy számunkra kedvező előrelépés történt volna, mert Macron csütörtökön telekürtölte az európai sajtót, hogy fontos a szociális dömping visszaszorítása Franciaországban, és hogy a brexit is annak köszönhető, hogy a kelet-európaiak elvették a brit állásokat. Források szerint Macron a jogállami kérdéseket is megnyitotta az EU-csúcs menetrendjébe beillesztett tárgyaláson. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.