Phenjan legszívesebben holtan látná a volt dél-koreai elnököt

Pak Gun Hje meggyilkolásáról rendelkezett Észak-Korea, miután titkos tervet szőttek Kim Dzsong Un eltávolítására.

MTI
2017. 06. 28. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Phenjan a korrupciós botrányba keveredett és lemondatott elnöknő, illetve a hírszerző főnök azonnali kiadatását követelte déli szomszédjától. A volt dél-koreai államfő jelenleg a szöuli hatóságok őrizetében várja korrupciós ügyek miatt indított tárgyalását. Li Bijung-ho pedig már távozott a hírszerzésnél betöltött tisztségéből.

Az észak-koreai vezetés hivatalos szócsövének számító KCNA állami hírügynökség szerint a „leleplezések azt tárták fel”, hogy Pak Gun Hje 2015-től fogva összeesküvést szőtt Kim Dzsong Un eltávolítására. Phenjan ezért – mint a tudósításban olvasható – „halálbüntetést szab ki az áruló Pak Gun Hjére és hírszerzési bábszolgálatának volt vezetőjére ( ) a förtelmes, államilag finanszírozott terrorizmus bűnözői, akik azért agyalták ki és segítették elő ezt a borzalmas összeesküvést, hogy ártsanak a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság legfelsőbb vezetőjének”. A KCNA hozzáfűzte: Észak-Korea előzetes figyelmeztetés nélküli, sommás megtorlást fog alkalmazni, amennyiben Washington vagy Szöul újra próbálkozna ilyesmivel.

A KCNA emellett azt is hangoztatta, hogy a két dél-koreait „mostantól bármikor, bárhol és bármilyen eszközzel nyomorúságos kutyaként érheti utol a halál”.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) alaptalannak minősítve utasította vissza a kommunista rezsim állításait, miszerint Szöul az észak-koreai vezető eltávolítását tervelte volna ki, és megbocsáthatatlannak nevezte Phenjannak a dél-koreai állampolgárok elleni fenyegetéseit.

Az Aszahi Simbun című japán napilap hétfőn egy névtelenséget kérő dél-koreai tisztségviselőre hivatkozva jelentette, hogy a volt dél-koreai elnök titkos tervet szőtt Kim Dzsong Un eltávolítására, valamint az ezzel kapcsolatos nyomok eltüntetésére.

A lap úgy tudja: miután a két Korea közötti tanácskozások kedvezőtlenül értek véget, Pak Gun Hje 2015 decemberében jóváhagyta az észak-koreai „rezsimváltásról” szóló dokumentumot, amelynek végrehajtásával a NIS-t bízta meg. Bár az iratban megfogalmazott terv nem ismert részleteiben, az abban leírt lehetőségek között felmerült Kim Dzsong Un lemondatása, politikai száműzetése, valamint meggyilkolása is. Külön figyelmet fordítottak a „szöuli szálak” eltüntetésére ezekben a műveletekben, hiszen ha kiderül, hogy mindehhez hajszálnyi köze is van Dél-Koreának, azonnali katonai megtorlás lenne a következménye – hangsúlyozta a tisztségviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.