Politikai üggyé vált a londoni tűzvész, interjúja miatt is támadják Theresa Mayt

Kiverte a biztosítékot a kormányfő pénteki interjúja, egyes lapok az empátia teljes hiányáról cikkeznek.

Marosi Adrienn
2017. 06. 17. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nap alatt az Egyesült Királyságban politikai válsággá terebélyesedett a londoni Grenfell Towerben pusztító tűzvész tragédiája. Theresa May brit miniszterelnököt már eddig is számos bírálat érte azért, ahogy a teljesen kiégett toronyház katasztrófájára reagált. Például sokáig nem találkozott a károsultakkal, amit minisztere biztonsági okokkal magyarázott. Ám eközben II. Erzsébet királynő és Vilmos herceg is a helyszínre látogatott.

A napokban tartott és a konzervatívok számára kudarccal végződő parlamenti választások miatt a miniszterelnök eleve nehéz napokat él át: a tűzvész utáni sorozatos hibák, előnytelen reakciók komolyan veszélyeztetik párton belüli támogatottságát, miközben a baloldali Munkáspárt fellépésével további támogatókat szerez.

A kormányfő pénteken, a BBC Newsnight című műsorának adott interjúja már olyan sokaknál verte ki a biztosítékot, hogy Theresa May helyzete kezd igen szorongatottá válni. 

A miniszterelnök az említett interjúban kitért a legfontosabb kérdések elől, és meglehetősen érzéketlennek tűnt. A riporter például feltette Maynek a kérdést, hogy véleménye szerint rosszul ítélte-e meg a közhangulatot, amikor nem találkozott az érintettekkel, a miniszterelnök azonban megkerülte a válaszadást. Panelszerű válaszaiban „rémisztő” katasztrófa történt, és bizonyára rettenetes lehetett az embereknek átélni mindezt.

A riporter felvetette, hogy a károsultak vélhetően hallani akarnak a kormány részéről egyfajta felelősségvállalást, a miniszterelnök azonban csak megismételte: „valami szörnyű történt”. May azt hangsúlyozta, hogy a tűzvész után neki elsősorban azt kellett biztosítania, hogy az érintett szervek rendelkezzenek a kellő támogatással a szükséges feladatok elvégzéséhez. Kitért arra is, hogy mielőbb lezárnák a katasztrófa okainak vizsgálatát, és a kormány rendelkezésre bocsátja a történtek kezeléséhez szükséges pénzügyi forrásokat. Emellett elrendelték az összes ilyen lakóépület teljes biztonsági felülvizsgálatát.

A brit bulvársajtó sem kímélte a miniszterelnököt: a Mirror és (az egyébként inkább a konzervatívokhoz húzó) Daily Mail például azt írta, az „embertelenül” viselkedő Theresa May „kínos” interjút adott, melynek során semmi jelét nem mutatta az empátiának.

Damian Green államtitkár szinte azonnal védelmébe vette a brit miniszterelnököt: a BBC egy másik műsorának nyilatkozva kijelentette: szerinte „rettenetesen tisztességtelenek” a kritikák, és kiemelte, hogy Mayt is ugyanúgy megrázta a tragédia, mint mindenki mást.

Leszögezte, hogy pénteken áldozatokkal, lakosokkal és önkéntesekkel találkozott a kormányfő, valamint ellátogatott egy kórházba, ahol a sérülteket kezelik.

Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem elég a bírálatok megfékezésére: pénteken a katasztrófa helyszínére látogató Mayt végül a rendőrök kísérték be egy autóba a dühös tömeg elől, miközben záporoztak rá a „gyáva!” és „szégyellje magát!” kiáltások.

Ráadásul – mint mi is beszámoltunk róla – éppen a kormányfő fent említett látogatásai közben volt hangos a sajtó attól, hogy tüntetők hatoltak be a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának épületébe, tiltakozva amiatt, hogy a tűzvész károsultjai nem kaptak biztosítékokat lakhatásuk mielőbbi megoldására. Többen be is hatoltak az irodahelyiségekbe, a tanácsi épületen belül kisebb összetűzés is volt a tiltakozók és a biztonságiak, valamint a rendőrök közt. A károsultak azt kiabálták, hogy igazságot akarnak. Sokan közülük olyan pólókat viseltek, melyeken az eltűntek fotói voltak.

A politikai felfordulás a baloldalt erősítheti. Ahogy a Politico európai kiadásának szombati elemzőcikke fogalmaz:

„Fair vagy sem, ez az a narratíva, amely egyre erősebbé válik, és ez az, amely megtalálta hangját a munkáspárti Jeremy Corbynban, aki hirtelen úgy tűnik fel, mint korunk vezetője.

Corbyn reakcióját a katasztrófára minden oldalról dicsérték. Csütörtök reggel máris megjelent a színen, hogy a toronyház lakóival találkozzon, vigaszt és együttérzést nyújtva, valamint populista megoldásokat és szenteskedő dühöt mutatva. Még arra is javaslatot tett, hogy a külföldi befektetők közelben lévő, üresen álló otthonait elrekvirálják abból a célból, hogy a bajbajutottakat elszállásolják.” 

A JustGiving nevű, adakozásra szakosodott honlap szombati adataiból egyébként kiderült, hogy több mint hárommillió font (több mint egymilliárd forint) gyűlt össze adakozásból a londoni Grenfell Towerben pusztító tűzvész áldozatainak megsegítésére. A helyiek nemcsak pénzt, hanem élelmiszert, ruhákat, vizet és menedéket is felajánlottak azoknak, akik túlélték ugyan a több tucat halálos áldozatot követelő tüzet, de elveszítették otthonukat és ingóságaik nagy része is bennégett a toronyházban – írja az MTI.

A korábbi konzervatív kormány pénzügyminisztere, George Osborne által vezetett Evening Standard című lap emellett további 1,5 millió fontot gyűjtött az áldozatoknak. A brit kormány 5 millió fontos alap létrehozását ígérte, és Theresa May arra is ígéretet tett, hogy három héten belül mindenkinek ismét tető kerül a feje fölé.

A hivatalos közlés szerint péntek kora délelőtt már harmincra nőtt a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban szerda hajnalban kitört tűzvész halálos áldozatainak a száma. Nem hivatalos pénteki értesülések szerint a halálos áldozatok száma 70 körül lehet, bár ezt a rendőrség egyelőre nem erősítette meg. A londoni rendőrség korábbi tájékoztatása szerint nem biztos, hogy a katasztrófa mindegyik áldozatát sikerül megtalálni és azonosítani, mivel eddig csak hatot sikerült „feltételesen” azonosítani.

A műszaki vizsgálat jelenleg a 127 lakásos épület tavaly befejeződött felújítására összpontosul. A toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült az 1960-as és az 1970-es években.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.