Repülővel érkező tehenek segítenének a katari tejhiányon

Eredetileg vízi úton jöttek volna, de valahogy el kell látni az embereket.

Kuthi Áron
2017. 06. 13. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvan fordulóval négyezer fejőstehenet hozna légi úton Katarba egy üzletember, hogy segítsen az egyre súlyosabb tejhiányon a több arab állam által embargó alá vett országban. Mutaz al-Kajjat a Bloomberg hírügynökségnek beszélt erről, és azt mondta, a Doha mellett újonnan elkészült tejüzeméhez eredetileg vízi úton szándékozta behozni az állatokat, amelyeket az Egyesült Államokból és Ausztráliából vásárolt. A tehenek az ország tejszükségletének a harminc százalékát adnák. 

A terrorizmus támogatására hivatkozva Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én szakították meg diplomáciai és kereskedelmi kapcsolataikat az emírséggel. Azóta leginkább Törökország látja el élelmiszerrel Katart. Irán a múlt vasárnap öt élelmiszerrel teli repülőgépet indított, és jelezte, hogy úton van egy hajó is 350 tonna ennivalóval. 

A törpeállam jelenleg csak Iránon és Ománon keresztül, légi és vízi úton közelíthető meg, mert egyetlen szárazföldi szomszédja, Szaúd-Arábia lezárta határát. Eddig épp innen szerezte be a tejtermékek jelentős részét a 2,2 millió lakosú emírség, amely amúgy is kilencven százalékban importálja az élelmiszereket. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.