Szlovákiát erődnek tartja a cigányfaló Kotleba

A szlovák politikai szélsőségesség a szorult helyzetből keresi a kiutat. Egy új név lehet a megoldás?

Kuthi Áron
2017. 06. 13. 3:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem alhat nyugodtan a cigányellenességéről híres szlovák pártelnök és pozsonyi parlamenti képviselő, Marian Kotleba, ugyanis pártjának alkotmányellenes volta miatt annak feloszlatását szorgalmazza az államhatalom képviseletében eljáró főügyész. Az alkotmánybíróságnak záros határidőn belül választ kell adnia arra a főügyészi kérdésre, hogy a szlovák alkotmányba ütközik-e a náci gondolatvilágot magától nem messzinek érző szélsőséges párt léte, működése. 

Közeledik a határidő, és Szlovákia harmadik legnépszerűbb pártjának azzal is számolnia kell, hogy pár hónappal a megyei választások előtt le kell húznia a redőnyt. Kotleba viszont nem vár eddig, a Mi Szlovákiánk Néppárt nevet viselő erő Szlovákia Erőd Néppárt néven futna tovább, ha a régi elnevezés alatt ellehetetlenülne a működése.

A téma már régebben felszínen van Szlovákiában, az ügyben Robert Fico kormányfő is megszólalt. Szerinte a főügyész megfontolt döntést hozott, amikor az alkotmánybíróság elé küldte a kérdést, de nem örül az ügynek, mert csak felesleges reklámot hoz a szélsőségeseknek. Ugyanakkor Kotleba nemcsak a törvény szigorától tarthat, ugyanolyan népszerű a közép felé tolódott Szlovák Nemzeti Párt, amely bár feladta korábbi, kirekesztő politikáját, sokan régi beidegződések alapján vallják magukénak Ján Slota egykori formációját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.