Tűzszünetet hirdetett Darában a szíriai hadsereg

2011-ben ebben a városban robbant ki a háború.

MTI
2017. 06. 17. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár nappal ezelőtt hónapok óta nem látott hevességű harcok dúltak a városban, ahol 2011-ben az egész polgárháborús konfliktus kirobbant. A fegyveres ellenzék attól tartott, hogy a kormányerők ki akarják söpörni őket a városból.

A szíriai hadsereg főparancsnoksága azonban szombaton azt jelentette be, hogy helyi idő szerint délben 48 órára felhagynak minden harci tevékenységgel. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a szíriai hadsereg rendszerint akkor használja a „nemzeti megbékélés” kifejezést, amikor megállapodásra törekszik a helyi fegyveresekkel, hogy szabad elvonulást kapnak, ha feladják a harcot.

A városban aktivisták szerint nem hozott megnyugvást az az orosz–iráni–török közvetítéssel májusban létrejött egyezség, amelynek értelmében a harcok enyhítése érdekében biztonsági övezeteket hoztak létre Szíriában. Egy nyugati diplomata a héten arról számolt be, hogy az Egyesült Államok, Oroszország és Jordánia Ammánban zárt ajtók mögött folytat tárgyalásokat arról, hogy Szíria déli részén hogyan lehetne véget vetni a harcoknak.

Július 10-én kezdődik Genfben az ENSZ égisze alatt zajló szíriai béketárgyalások 7. fordulója – jelentette be szombati közleményében Staffan de Mistura, a világszervezet szíriai különmegbízottja.

De Mistura azt is közölte, hogy a két következő tárgyalási fordulót augusztusban és szeptemberben tartják. A Szíria-közi béketárgyalásokkal egy időben az az alkotmányos és jogi kérdésekkel foglalkozó szakértői csoport is folytatja majd a munkáját, amelyet a hatodik tárgyalási forduló során hívtak életre.

A hatodik forduló május 19-én, négynapos tárgyalások után eredménytelenül ért véget. A hat éve zajló szíriai polgárháború eddig már több mint 320 ezer ember halálát okozta, a szíriai lakosság több mint felét otthona elhagyására kényszerítette, és romba döntötte a közel-keleti ország gazdaságát és infrastruktúráját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.