Véleményformálás magyar módra: mondd meg az igazat, betörik a fejed?

Ha nem vagyunk ott, ahol a politikát csinálják, lemaradunk. Nem kellene köldöknézést folytatni, merni kellene kiállni a pódiumra.

Kuthi Áron
2017. 06. 27. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nehezebb magyar előadót találni, aki nyíltan politikai témájú kerekasztal-beszélgetésen vállalja véleményét – ezt egy prágai központú európai uniós kutatóintézet szakértőjének tömör véleménye arra a kérdésünkre, szerinte miért csak elvétve lehet magyarokat látni a nemzetközi véleményformálás bevett terepein, a magas rangú közéleti szereplőket felvonultató konferenciákon.

Hogy csak a közelben nézzünk szét, a cseh Prague Summit, a Bled Stratégiai Fórum Szlovéniában, a belgrádi Biztonsági Fórum, a dél-lengyelországi Krynicában rendezett Gazdasági Fórum, a pozsonyi Globsec biztonságpolitikai csúcs és annak EU-s formátuma, a Tatra Summit bőséges alkalmat szolgáltatnak évről évre, hogy a magyar politikai vezetés és a háttérintézmények kutatói újból és újból bemutatkozhassanak és rákapcsolódhassanak az európai, globális trendekre. De nem csak hogy belehallgassanak, mi zajlik a politikai döntéshozatal környékén, hanem hogy megfontolható érveket is bedobjanak, így bármennyire korlátozottan, de tényezővé verekedje fel magát Magyarország a régióban.

Példának okáért ezeken a fórumokon nyílna terep arra is, hogy az illegális migráció témáját – amellyel az ember itthon és külföldön kizárólag kormánypropaganda formájában találkozik – szakmai érvekkel is alá lehessen támasztani, vagy akár a gazdasági válságból való kilábalás unortodoxnak tartott megoldásairól – például a magyar államadósság valóban érdekes átstrukturálásáról – is lehetne bátran beszélni. A hat, éves szinten megrendezett régiós konferencia résztvevői között túlzás nélkül nagyítóval kell keresni a magyar hozzászólókat. Egyedül a megosztó témákat, a feszült viták közegét kedvelő Szijjártó Péter nevével találkozhatunk visszatérő módon. Az ellenzéki oldalról viszont kedvelt meghívott Szijjártó egykori elődje, Balázs Péter, aki egyébként egyedüli magyar előadója volt a most június közepén tartott prágai politikai csúcstalálkozónak.

A kormányzati forrásokkal ellátott intézeteket éppen a pénz akadályozza abban, hogy a nemzetközi közeget elérjék. Egyrészt nincsenek rászorulva külföldi pályázati forrásokra, projektrészvételre, így nem kényszerülnek részt venni a nemzetközi vérkeringésben. Másrészt kormányzati függőségük eleve csökkenti hitelességüket a nemzetközi térben. Ám a kérdés nem ennyire egyszerű, az ilyen intézeteknek mégiscsak jobb, közvetlenebb kapcsolatuk van a kormányzat irányába, mint a függetleneknek, így elvileg a konferenciaszervező fél számára sem lényegtelen, hogy a kormányközeli intézet meghívásával egyúttal hány kézfogásra kerülhet az adott ország legfelsőbb vezetéséhez – magyarázta lapunknak Bartha Dániel, a budapesti székhelyű Euroatlanti Integráció és Demokrácia Központ (Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy - CEID) igazgatója, aki egyébként korábban a pozsonyi Globsecnél dolgozott.

Az Antall József Tudásközpont (AJTK) 2015-ben 390 millió forintot kapott a Miniszterelnökségtől, ebből csak 120 milliót a brüsszeli irodájuk megnyitására és működtetésére. A Danube Institute konzervatív agytrösztöt támogató és azzal egy helyre bejegyzett Batthyány Lajos Alapítvány 2015-ben 251 millió forint központi költségvetési pénzt tudott lehívni. Ezek az összegek nyilvánvalóan alacsonyak egy gazdagabb nyugati országban elérhető költségvetéshez képest, ahhoz mégis elegendőek, hogy ne szoruljanak alternatív forrásokra.

Hogy a politikusokon túl ki határozza meg a trendi témákat, nagyon is fontos ügy, mellesleg közvélekedést alakító országimázskérdés. A szlovákok elérték, hogy a Globsec márkanév mára összeforrott Pozsonnyal, a szlovénok is felküzdötték magukat Bleddel a közérdeklődés központjába, szívesen jönnek csúcsvezetők a festői Alpok tövébe. Krynica sem helyezkedett túl rosszul, mert kis Davosként vagy a kelet Davosaként emlegetik. Az imázskérdés mellett persze a lényeg a soft power alkalmazása, vagyis a finomhangolt befolyásszerzés, a legújabb kori diplomácia e cizellált eszköze trendek, témák figyelésére és közvetett alakítására. Budapest is hosszú évek óta építkezik már, de a jelek szerint kicsit később kezd kiforrni, miben tud újat mutatni a nemzetközi politikai-gazdasági döntéshozatal számára.

Navracsics Tibor egykori igazságügyi miniszter körül lazán szerveződött kör segítségével kinőtt először egy dizájn-agytröszt, a Design Terminal, majd – már a Navracsics-korszak után – egy általuk szervezett startup-konferencia, a Brain Bar, ami Bartha szerint jelenleg messze a legszínvonalasabb ilyen jellegű rendezvény Magyarországon. Viszont a startup-tematika népszerűségére a Külügyi és Külgazdasági Intézet hamar felfigyelt, és felkérte az AJTK-t, hogy hozza létre a Think Budapestet, amit jelentősen támogatott a Visegrádi Alapon keresztül, valamint nagylelkűen szponzorál az Magyar Villamos Művek Zrt.

Mindkét rendezvény szakmailag kifejezetten színvonalas, de be kellett volna ismerni, hogy a régió nem elég nagy, hogy Budapest egy-két hónapon belül két hasonló tematikájú rendezvénynek adjon otthont – vélekedik a CEID vezetője.

Hogy nem dolgozott Magyarország egy jól eltalált konferencia meghonosításával, másfelől sem igaz. Még pár éve kiváló terep kínálkozott Budapestnek kiberbiztonsági téren összegyűjteni a döntéshozó feleket. Az ötlet Szemerkényi Rékához, Orbán Viktor egykori nemzetbiztonsági tanácsadójához, most visszahívott washingtoni nagykövethez volt köthető.

2012-ben még olyan politikusokat sikerült elhívni, mint William Hague akkori brit külügyminiszter, ami pillanatokra érezhetően emelte a magyar főváros presztízsét. Hogy mára alapvetően másképp gondolkodik a kormány a hálózatok biztonságáról, a kritikus infrastruktúráról, azt nemrégiben egy orosz szoftvercég kormányzati rendszerben való felbukkanása is érzékelteti. A nemzeti konzultáció online kérdőívét menedzselő orosz Yandex és hasonlók árnyékában tehát nem meglepő, hogy a kiberbiztonsági fórum elvesztette nemzetközi jellegét, és maradt a Nemzeti Kiberbiztonsági Konferencia elnevezés. Az eseményen magyar szakemberek cseréltek eszmét magyar szakemberekkel, ami nyilvánvalóan egészen más horizontot ad a kiberbiztonság témájának. Hogy az adatbiztonság ügye ma tényleg egészen más szinten áll, annak mi sem ékesebb jele, hogy a 2012-es Kibertér Konferencia honlapján – ahol naiv módon az akkori felszólalók listájába néztünk volna bele - most egy ajakfeltöltéssel foglalkozó cég jelentkezik be.

Akkor mit adjon Budapest a világnak? Balázs Péter volt külügyminiszter és hazánk első uniós biztosa szerint a magyar főváros nyugodtan lehetne bevett helyszíne egy EU-szomszédsági konferenciának, amely a keleti aspiráns és EU-partnerségi országokat egybegyűjtené. Vagy éppen a 2004-ben csatlakozott „új” uniós tagállamok csúcsát lehetne megrendezni itt, ahol rengeteg lényeges témáról, fejlesztési forrásokról, EU-s támogatási politikáról lehetne egységes álláspontot kialakítani – fogalmazott lapunknak.

A fiatal kutatói, szakértői generációnak mindettől függetlenül el kellene tudni érnie azokat a fórumokat, ahol a jövő trendjeit alakítják, legyen az biztonságpolitika, innováció vagy kereskedelem. Ezt azt igényt mérte fel helyesen a Stumpf István alkotmánybíró lánya, Stumpf Anna által vezetett Hungary Initiatives Foundation, amely fiatal véleményvezéreket, szakértőket hoz Magyarországra előadni, és visz ki külföldre magyar kutatókat különböző fórumokra, egyetemekre. És kétségkívül a Külügyi és Külgazdasági Intézetben is dolgozik sok fiatal kutató, akik meg tudnak nyilvánulni nemzetközi porondon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.