A muszlimok visszatérhetnek imádkozni az al-Aksza-mecsethez

Lebontották az összes biztonsági eszközt. A Hamász Izrael feletti hatalmas győzelemnek nevezte a történteket.

MN
2017. 07. 27. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jeruzsálemi főmufti felszólította a muzulmán hívőket, hogy térjenek vissza imádkozni az al-Aksza-mecsethez, miután helyreállt a július 14-i merényletet megelőző állapot, mert az izraeli hatóságok eltávolítottak minden újabban telepített biztonsági eszközt a szent helyhez vezető utakról – írja az MTI a helyi média jelentésére hivatkozva.

Mohamed Husszein azután hozta meg döntését, hogy az izraeli hatóságok szerda éjjel muszlim hívők „Allahu Akbar” üdvrivalgásai közepette elszállították Jeruzsálem óvárosából már nemcsak a fémdetektoros biztonsági kapukat és a kamerákat, hanem leszerelték még azokat az állványokat is, amelyekre korábban a kamerákat rögzítették.

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet „Izrael feletti hatalmas, történelmi győzelemnek” nevezte a történteket. „Népünk történelmi győzelmet aratott Izraelen, a hadseregén és a kormányán” – idézte az MTI a Hamász csütörtökön kiadott közleményét.

A jeruzsálemi muzulmán vallási elöljárók a Vaqf, az al-Aksza-mecsetet és Jeruzsálem muzulmán szent helyeit felügyelő vallási hatóság jelentése alapján hozták meg csütörtöki döntésüket. A Vaqf bejelentette, hogy pénteken zárva tartanak minden jeruzsálemi mecsetet, hogy a hívők mind az al-Akszához menjenek imádkozni.

Korábban Benjamin Netanjahu azt mondta, azon dolgozik, hogy bezárassa a katari központú Al-Dzsazíra televízió jeruzsálemi irodáját, mivel szerinte ez a tévé szította fel az izraeli fővárosban nemrég fellángolt erőszakos cselekményeket.

„Az Al-Dzsazíra-hálózat folytatja az erőszak szítását a Templom-hegy körül” – idézte a magyar állami hírügynökség Netanjahu Facebookon közzétett héber nyelvű bejegyzését. „Több ízben is beszéltem – tette hozzá Netanjahu – az igazságszolgáltatási szervekkel, követelve, hogy zárják be az Al-Dzsazíra jeruzsálemi irodáját. Amennyiben ez jogértelmezési okokból nem történik meg, úgy mindent meg fogok tenni, hogy megalkossuk azt a jogszabályt, amely az Al-Dzsazíra Izraelből való kiutasításához szükséges.”

A muszlimokat feldühítő biztonsági berendezéseket Izrael alig két hete helyezte ki az al-Aksza-mecsethez vezető utakhoz, miután július 14-én a Mecsetek tere felől érkező arab fegyveresek agyonlőttek két izraeli rendőrt.

A biztonsági fémdetektoros beléptető kapuk és a térfigyelő kamerák telepítése miatt a muszlim vallási vezetők a korábbi állapot, a status quo megsértésével vádolták Izraelt, és az al-Aksza-mecset bojkottjára szólították fel híveiket.

Az új izraeli biztonsági ellenőrzés tiltakozó hullámot indított el, a Palesztin Hatóság és a Hamász kétszer is meghirdette a „harag napját” Izrael ellen, s az erőszakos tüntetéseken négy palesztin vesztette életét. Péntek este egy palesztin merénylő megölt három izraelit a Halamis nevű Rámalláh melletti telepen.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza-mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt a legszentebb zsidó vallási intézmény, a jeruzsálemi Szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet – benne az óvárost, az al-Aksza-mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.