Hiába bontották le a biztonsági kapukat, a palesztinok az utcán imádkoznak

Tiltakoznak a palesztinok, mert az izraeli hatóságok arcfelismerő kamerák telepítését tervezi.

MN
2017. 07. 25. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az izraeli hatóságok eltávolították az al-Aksza-mecsethez vezető utakról a fémdetektoros kapukat, és leszerelték a biztonsági térfigyelő kamerákat, a palesztinok kedden továbbra is a jeruzsálemi óváros falain kívül, az utakon tartották meg esti imájukat – írja az MTI az izraeli tízes tévécsatorna esti híradójának közlése alapján.

A tudósítás szerint a palesztin muzulmán hívők az al-Aksza-mecsetet felügyelő vallási tanács, a Waqf felszólítására maradtak távol a Sziklamecsetnek és az iszlám harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza-mecsetnek a területétől. A Waqf egy jelentést állít össze a változásokról, eszerint Izrael a muzulmán imádkozók távollétében végrehajtott ásatásokat folytatott a Sziklamecset alatti barlangban.

A Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek nyilatkozó muzulmánok azt nehezményezték, hogy túl nagy számban vannak jelen a rendőrök, és ezzel is magyarázták a mecsetek további bojkottját a detektoros kapuk és a kamerák eltávolítása után.

Izrael néhány hónap múlva „okos” biztonsági kamerák felszerelését is tervezi, amelyek képesek lesznek az arcfelismerésre és a ruhák alá rejtett fegyverek kiszűrésére. A palesztinok ez ellen is tiltakoznak távollétük meghosszabbításával.

Mahmúd Abbász palesztin elnök is bejelentette, hogy nem hajlandó visszatérni a kapcsolatok normalizálásához Izraellel, és továbbra sem gyakorolja a néhány nappal korábban a fémdetektoros kapuk felállítása miatt megszakított biztonsági együttműködést Izraellel.

„Ha nem térnek vissza a július 14. előtti állapotok Jeruzsálemben (ezen a napon öltek meg két izraeli rendőrt Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén elrejtett fegyverekkel), akkor nem lesz változás” – hangsúlyozta Abbász kedden Rámalláhban.

Közben a The Times of Israel arról számolt be, hogy a palesztin közösségi médiában szárnyra kelt hír szerint Izrael röntgensugaras kamerák felszerelését tervezi az imádkozni készülők átvilágítására, amellyel „meztelenül láthatnák a palesztin nőket”.

Az izraeli rendőrség cáfolta ezt a hírt, és közleményt adott ki, amely szerint „a kamerák célja csakis a közbiztonság garantálása lenne, minden látogató, és köztük a nők magánszférájának legteljesebb tiszteletben tartásával”.

Az izraeli biztonsági kabinet hétfő éjjel döntött úgy, hogy a jeruzsálemi Mecsetek terére vezető utakról eltávolítják a július 14-i merénylet után odatelepített fémdetektoros kapukat, mert azok felállítása feldühítette a muszlimokat.

Azt is bejelentették, hogy helyettük más, „fejlettebb technológiát”, „okos” kamerákat fognak alkalmazni, de a tízes tévé kedd esti híradójának riportere szerint erre csak hónapok múlva, bizonytalan időpontban kerülhet sor, és jövőbeli alkalmazásuk valójában kérdéses.

Közben Recep Tayyip Erdogan török államfő a világ muzulmánjaival védetné meg Jeruzsálemet. „Akinek van lehetősége, menjen el az iszlám vallás harmadik legszentebb helyére, a jeruzsálemi al-Aksza-mecsetbe. Aki nem teheti meg, az küldjön segítséget az ottani testvéreinknek” – jelentette ki a török államfő.

Izrael és a muzulmán országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált a biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza-mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet, az al-Aksza-mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.