A török állami kisajátítja a tavalyi puccskísérlet után lefoglalt milliárdokat

Egy állami alapba kerül a több mint ezer embertől és intézménytől elvett óriási vagyon.

MTI
2017. 07. 07. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Canikli tudatta, hogy 965 intézménytől és 107 embertől mintegy 41 milliárd líra (több mint 3 ezer milliárd forint) értékű vagyont koboztak el. A pénz nagy részétől arra hivatkozva fosztották meg tulajdonosaikat, hogy kapcsolatban álltak Fethullah Gülen hitszónok „terrorszervezetével”, amelyet a török vezetés a tavaly nyári puccskísérlet fő felelősének kiáltott ki.

Az elkobzások jogszerűségét többen megkérdőjelezik, mert az állam a puccskísérletet követően kihirdetett rendkívüli állapotra hivatkozva, jogorvoslati lehetőség nélkül rendelte el a vagyon lefoglalását.

A tavaly nyári, hamvába holt puccskísérletet követően a török kormányzat átfogó tisztogatásba kezdett az államapparátusban, melynek során 150 ezer embert bocsátottak el állásából és 50 ezer embert tartóztattak le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.