Az Egyesült Államok diktátornak tartja Nicolás Maduro venezuelai elnököt

Szankciókat vezettek be ellene.

MTI
2017. 07. 31. 21:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szankciókról szóló döntésről először a pénzügyminisztérium adott tájékoztatást közlemény formájában, majd a Fehér Ház sajtótájékoztatóján megjelent Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó is, s mindketten szóltak a szankciókról.

A minisztérium közleménye leszögezte: a hétfőn Maduro elnök ellen bevezetett szankciók illeszkednek a múlt héten a venezuelai kormány és több vezető caracasi politikus ellen elrendelt szankciókhoz. A hétfőn elrendelt szankciók értelmében Washington befagyasztja Maduro elnök valamennyi esetleges amerikai vagyonát, valamint megtilt a venezuelai elnökkel folytatandó minden kereskedelmi kapcsolatot.

A közlemény leszögezi: a szankciókat egy nappal az után fogadták el, hogy Venezuelában alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat tartottak, amelyek „törvénytelenül aláássák a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlés alkotmányos szerepét, újraírják az alkotmányt, és önkényuralmi rendszert erőltetnek a venezuelai népre”. A közlemény kiemelte azt is, hogy Maduro elnök annak ellenére tartott alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat, hogy azt a venezuelaiak és a világ demokratikus kormányzatai is elítélték, és „diktátornak” nevezte a venezuelai elnököt, aki ismételten megsértette az emberi jogokat, amikor erőszakot alkalmazott a tüntetők ellen.

A venezuelai hatóságok szerint egyébként több mint 8 millióan szavaztak az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjairól – ezt az állítást az ellenzék hazugságnak tartja.

A szankciókat bejelentő közlemény leszögezi azt is, hogy „a széles körű emberi jogi visszaélések mellett a Maduro-rezsim rosszul irányította a gazdaságot, és rendszerszintű korrupció jellemzi”. Ugyanakkor a szankciók – amelyeknek meghozatalakor a pénzügyminisztérium konzultált a külügyi tárcával is – nem érintik a venezuelai olajipart, amely az ország fő bevételi forrása.

A Fehér Ház sajtótájékoztatóján megjelent Mnuchin és McMaster nem kívánt arról szólni, vajon várhatók-e további szankciók is. „Az elnök nem reklámozza előre a döntéseit” – fogalmazott Steve Mnuchin, de hozzátette, elképzelhető további szankciók bevezetése az alkotmányozó gyűlés tagjai ellen. Amikor az egyik újságíró arról faggatta, hogy miért nem érintik a szankciók a venezuelai olajipart, azzal válaszolt: „minden megoldás az asztalon van”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.