Az ENSZ is a félig magyar férfi kivégzésének leállítását kéri

Ha a kormányzó nem lép közbe, csütörtökön kivégzik az ügyvédei szerint mentálisan beteg Morvát.

Lándori Tamás
2017. 07. 05. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kitűzés szerint csütörtökön, ottani idő szerint este kilenc órakor végrehajtják az egyesült államokbeli Virginiában annak a magyar állampolgársággal is rendelkező férfinak a halálos ítéletét, aki szökés közben két embert ölt meg Blacksburg városában.

William Morva egy Károly nevű \'56-os emigráns és egy amerikai asszony legkisebb gyermeke, aki betörések, bolti rablás és lőfegyverrel visszaélés miatt került fiatalon rácsok mögé. 2006 augusztusában a börtönben sérülésre panaszkodott, ezért 20-án reggel egy seriffhelyettes a körzeti kórházba szállította, ahol Morva kikéredzkedett a mellékhelyiségbe. Mikor kilépett, a falról lefeszegetett fém vécépapírtartóval leütötte egyenruhás kísérőjét, a tőle elvett fegyverrel pedig közelről agyonlőtte a kórház biztonsági őrét, Derrick McFarlandet. Másnap a kórháztól pár kilométerre, egy külvárosi zöld területen hátulról fejbe lőtt egy őt kereső járőrt, Eric Sutphint, akinek esélye sem volt fegyveréért nyúlni. A gyanúsítottat végül másfél napi bujkálás után fogták el.  

Az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek találta, 2008 márciusában a bíróság kihirdette a halálos ítéletet, ami ellen Morva és ügyvédje sikertelenül fellebbezett állama legfelsőbb bíróságához. Az ítéletben nagy hangsúlyt kapott, hogy Morva olyanokat ölt, akik nem jelentettek rá közvetlen veszélyt, és hogy előző napi tette sem tántorította el a második gyilkosságtól.  

A Davison képviselte jogvédők azt szeretnék elérni Terry McAuliffe kormányzónál, hogy Morva büntetését tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre enyhítsék, és kapjon pszichiátriai kezelést. Erről egyeztettek a kormányzói hivatal illetékeseivel, akik azonban nem jelezték, várható-e kegyelem. Számos politikus felszólalt a mentális betegségben szenvedő férfi kivégzése ellen, de szót emelt az EU amerikai nagykövete és Spanyolország is. A kegyelmet követelő ívet ezrek írták alá.William Morva kegyelmi eljárásában már új ügyvéd, Dawn M. Davison jár el. Az ügyvédnő lapunk kérdésére közölte, ügyfele korábbi jogi képviselői számos mulasztást követtek el, kérvényük alapja azonban mégsem ez, hanem az, hogy az elítélt súlyos elmezavarral küzd, ami közrejátszott az elkövetésnél, és amiről a bűnösségét kimondó bíróság nem szerzett tudomást. Az akkor eljáró szakértők ugyanis nem ismerték Morva teljes kórtörténetét.

Szerdán váratlanul az ENSZ is a kivégzés leállítására szólította fel a kormányzót.

A szervezet halálbüntetéseket vizsgáló különmegbízottja, Agnes Callamard és a mentális betegségekkel foglalkozó kollégája, Dainius Puras közös közleményben hívták fel a figyelmet, az elítélt egy téveszmékkel küzdő beteg ember, akinek korrekt diagnózisa nem állt bírái rendelkezésére, így sérült a tisztességes eljáráshoz való joga. 

A magyar külügy korábban szintén levélben fordult McAuliffe-hoz, és a jogvédőkkel is folyamatosan egyeztettek a kegyelem ügyéről. Erről azonban csak a sajtóból, illetve Davisontól értesültünk; hiába kerestük már tavaly szeptemberben a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerikai Főosztályának egyik illetékes munkatársát William Morvával kapcsolatban, a szaktárca mostanáig sem volt hajlandó részletes felvilágosítást adni lapunknak arról, pontosan milyen lépéseket tettek a kivégzés elkerüléséért. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.