Budapesti V4-es csúcs: külügyi találkozó a futballstadionban

A Groupama Arénában tartottak megbeszélést a külügyérek. Fradis focistákkal és mezekkel készült a csoportkép.

Földi Bence
2017. 07. 10. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elsején Magyarország vette át a visegrádi négyek országcsoport soros elnöki tisztét. A feladat komolynak tűnik annak függvényében, hogy az elmúlt hetekben egyre gyakrabban lehetett a V4-en belüli konfliktusokról olvasni. Például arról, hogy a Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát magába foglaló együttműködés két csoportra szakadt: a Brüsszelben illiberálisnak számító lengyel–magyar párosra, valamint az Ausztriával a közelmúltban Austerlitzben a slavkovi háromszög keretében ismét összeülő és egymást stratégiai partnerségükről biztosító cseh–szlovák duóra. Utóbbi páros Németország felé is fordulna a V4-ben tapasztalható lengyel–magyar túlsúly következtében – olvashattuk megannyi helyen, nem minden alap nélkül. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő áprilisban arról beszélt, a visegrádiak nem egyformák, szlovák kollégája, Robert Fico pedig nemrég arról, hogy országa számára nem megfelelő élettér a V4.

Mindezen belső feszültségek látható jelei után kutattunk a magyar V4-elnökség első külügyminiszteri, Ausztria, Horvátország és Szlovénia delegációjával bővített találkozóján, amelyet hétfőn tartottak a Ferencváros futballstadionjában.

Meglehetősen szokatlan helyszín egy ilyen találkozóhoz, de feltehetőleg a Groupama nagyobb konferenciatermei miatt volt erre szükség. A találkozó mellett üzleti fórumot is tartottak az említett országok részvételével.

Mindenesetre ha már ez volt a helyszín, a résztvevők a magyar külügyminisztertől kapott és a V4-es külügyérek nevével ellátott, minden bizonnyal ötletesnek gondolt focimezzel is pózoltak a fotókon, majd a népesebb csoportképeken felbukkant Gera Zoltán és Böde Dániel labdarúgó is.

Ismeretes, a labdarúgás az egyiptomi elnök magyarországi látogatásán is kiemelt szerepet kapott, amikor Orbán Viktor miniszterelnök olyan videót posztolt Facebook-oldalára, amelyben Dzsudzsák Balázst atyailag megfeddte, amiért még mindig az „araboknál” focizik, majd bemutatta őt Abdel-Fattáh esz-Szíszinek, mondván, a focista „nagyon komoly ember”.

Reggel fél nyolckor kezdődött a sajtóregisztráció, de érdemi esemény csak háromnegyed tizenkettőkor volt, addig ide-oda szaladgáltak az újságírók – főleg a tévések és a fotósok – a termek között, hogy mindenkiről megfelelő felvételek készüljenek.

A helyszín egyébként több vendégnek is tetszett. Jakub Dürr cseh külügyminiszter-helyettes megköszönte, hogy az új stadionban találkoztak; míg Marija Pejcinovic Buric horvát miniszterelnök-helyettes, kül- és európai ügyi miniszter asszony dicsérte a vendéglátást – utalva a helyszínre is.

Nos, ők biztosan nem a VIP-lelátó bal szélén elhelyezkedő Telekom-szektoron át közelítették meg a sajtószobát, ahol a sajtótájékoztató zajlott. A szektorban ugyanis komoly átépítési munkák zajlanak, az újságírók ezen keresztül, koszban, lógó kábelek között mozoghattak a helyszínek között, annak ellenére, hogy a stadion kevesebb mint három éve lett kész.

A terembe érkező felek mind egyenként sétáltak, csak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélgetett Karl Erjavec szlovén külügyminiszterrel. A sajtótájékoztatót Szijjártó szívélyesen kezdte, barátainak nevezve kollégáit. A találkozón a magyar elnökség „A V4 összeköt” szlogenjének szellemében arról egyeztettek a résztvevők, hogy az energetikai, közlekedési és digitális kapcsolatokat, összeköttetéseket javítani kell. Emellett témaként felmerültek a biztonsági kihívások is, így az ukrán konfliktusról, valamint a Nyugat-Balkán EU-ba való integrálásának felgyorsításáról is beszélgettek a felek. Ugyan Szijjártó utóbbival kezdte mondandóját, Marija Pejcinovic Buric horvát miniszterelnök-helyettes, kül- és európai ügyi miniszter megjegyezte, szerinte túlságosan háttérbe volt szorítva a bővítés kérdése, fontossága ellenére. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter és lengyel kollégája, Witold Waszczykowski pedig arról beszélt, ambiciózus a magyar elnökség programja, amelyet teljes mellszélességgel támogatnak. A lengyel külügyér egyébként büszkén beszélt arról is, hogy a Három tenger együttműködés kapcsán Donald Trump amerikai elnök a múlt héten Varsóban járt.

A nyilatkozatokat követően három kérdést engedélyeztek a sajtónak, magyar részről csak az M1 kérdezhetett, ám egy felvidéki újságíró is arra volt kíváncsi, mint mi. A V4-en belüli feszültségekre vonatkozó kérdésére Szijjártó Lajcák felé fordult, akit „Miro barátomnak” nevezett, majd úgy folytatta, hogy sosem volt még ilyen jó a szlovák–magyar kapcsolat, valamint most a legerősebb a V4.

– A visegrádi csoportban semmiféle repedés nincsen. Értjük, hogy Nyugat-Európából próbálkoznak az egység megbontásával. Próbálkozni lehet, de nem fog sikerülni – jelentette ki Szijjártó, majd a vele a sajtótájékoztató alatt többször sugdolózó és összenevető Lajcák szólalt meg. Szerinte abból erednek véleménykülönbségek, hogy a V4-ből csak Szlovákia tagja az eurózónának, így máshonnan értelmezik az uniós vitákat.

Grigorij Meseznikov szlovák politológus korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy Szlovákia a többsebességes Európában egyértelműen a maghoz kíván tartozni – ez és a slavkovi háromszög még komoly kihívást jelenthet a V4 számára.

Külügyi vezetők a miniszterelnöknél

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután az Országházban fogadta a visegrádi csoport (V4) magyar elnöksége első külügyminiszteri találkozójának résztvevőit – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője. A V4-es külügyi vezetők Ausztria, Horvátország és Szlovénia delegációjával kiegészülve tárgyaltak Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására. A miniszterelnöknél folytatott megbeszélés fő témája az EU nyugat-balkáni bővítése volt, amelyet a résztvevők fő prioritásnak neveztek. A Nyugat-Balkán integrációs folyamatának felgyorsításával súlyos biztonsági kihívásokat lehetne megelőzni, de ehhez meg kell változtatni azt az időhúzó politikát, amely jelenleg Brüsszel, illetve egyes tagországok részéről tapasztalható – szögezték le a találkozón. Nagy hangsúlyt kapott a megbeszélésen a nyugat-balkáni migránsútvonal újranyílásának megakadályozása is –mondta a sajtófőnök. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.