Csaknem félezer rendőr sebesült meg a hamburgi zavargásokban

Komoly sérüléseket szenvedtek a G20-at biztosító rendőrök, de mi igaz abból, hogy páncélost is bevetettek?

MN
2017. 07. 09. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombaton véget ért G20-csúcstalálkozó biztosítására indított műveletben megsebesült 476 rendőr közül sokan agyrázkódást szenvedtek, de előfordul tűzijáték okozta arcsérülés is, két helikopterpilóta pedig szemsérülést szenvedett, mert lézernyalábot irányítottak a pilótafülkére – írta az MTI. A rendőrök 186 embert előállítottak, 225-öt őrizetbe vettek, és kezdeményezésükre az illetékes bíróságok kiadtak 37 letartóztatási parancsot.

A legsúlyosabb zavargás idején, péntek este a Schanzenviertel nevű városrészben azért vártak órákig a kövekkel, palackokkal dobáló és gyújtogató tüntetőkkel szemben felsorakozott rohamrendőrök, mert kiderült, hogy csapdába akarják csalni őket a többi között Molotov-koktélokkal és acélgolyók kilövésére használt csúzlival felszerelt szélsőségesek, akik a tetőkön rejtőztek el. Ezért bevárták, hogy helikopterről felmérjék a helyzetet, és terrorelhárító egységeket hívtak segítségül.

A sérült rendőröket a német államelnök, Frank-Walter Steinmeier vasárnap meglátogatta.

A német közszolgálati televízió, az ARD ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az interneten számos rémhír, továbbá személyiségi jogokat sértő állítás terjedt el a sérült rendőrökkel, illetve a tüntetőkkel kapcsolatban. A königsbrunni rendőrszakszervezet közösségi oldalán például megjelent egy tüntető fotója azzal a képaláírással, hogy csúzlival kilőtte egy rendőr szemét. A hamburgi rendőrség a Twitter-oldalán cáfolta, hogy rendőrök egyáltalán szemsérülést szenvedtek volna, míg a képen látható tüntetőről megjegyezték, semmilyen bűncselekménnyel nem gyanúsítható. Szintén a Facebookon egy tüntető nő ellen is indult hajtóvadászat, a nő a rendőrség szerint semmilyen bűncselekménnyel nem gyanúsítható.

A Bild bulvárlap egyik online cikkének fotója is egy tüntetőt gyanúsított meg azzal, hogy rendőrre támadt: a pillanatfelvétel azonban messze nem találkozott a rendőrségi felvételeken végigkövethető valósággal. Rémhír volt továbbá, hogy a Bundeswehr páncélozott járművet, sőt, rakétát vetett volna be a tüntetők ellen, az sem volt igaz, hogy a Schanzenviertel nevű városrészben a tüntetők kifosztottak volna egy áruházat, de még a Szent György-kórházat sem támadták meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.